Latvijas pazīstamākais ieroču tirgonis sadala mantu ar sievu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Laulību līgumu par visas mantas šķirtību noslēdzis Arnolds Libeks – mūsu valsts, iespējams, pazīstamākais ieroču tirgonis, kurš šogad debitēja arī jaunajā Latvijas 800 miljonāru sarakstā.

Mantu ar dzīvesbiedri A. Libeks sadalījis diezgan īpatni – Sandrai Libekai palikušas simtprocentīgi visas kapitāldaļas uzņēmumos «Zommers» un «PPE», bet vīram savukārt – veseli deviņi nekustamie īpašumi un kapitāldaļas SIA «SL un Partneri».

Šo nekustamo īpašumu vidū ir gan zemes gabals ar divstāvu mūra ēku Priedkalnē un domājamā daļa no vēl cita īpašuma (zeme, atpūtas māja un laivu piestātne) turpat Priedkalnē, gan 3,4 hektāri Ādažos, gan pieci zemesgabali Rendas pagastā, gan gandrīz puse 7071 kvadrātmetru liela zemesgabala Rīgā.

Laulību līgumā gan nav uzskaitīti 1960. gadā dzimušā uzņēmēja ģimenes finanšu līdzekļi, taču tieši tie viņam nodrošinājuši miljonāra statusu: kā rāda zemesgrāmatu informācija, A. Libeks 2005. gada sākumā par 8,5 tūkstošiem latu iegādājies 8,3 hektārus lielu zemes gabalu Veiksmes ielā Rīgā, bet pērn lielāko daļu no tā pārdevis jau par 2,81 miljonu latu.

Nav gan ziņu, ka laulību līguma slēgšana (kurā turklāt nav praktizēta visu īpašumu nodošana tam ģimenes loceklim, kurš nav iesaistīts nekādos konfliktos ar likumu) būtu jebkādā veidā saistīta ar A. Libeku pavadošajiem tiesu darbiem par aktivitātēm ieroču biznesa jomā.
Vēl tikai šā gada maijā Rīgas apgabaltiesā bija paredzēts atkārtoti skatīt krimināllietu par ieroču iegādes atļauju viltošanu, kurā iepriekš A. Libekam bija piespriesta divu gadu nosacīta brīvības atņemšana (šis spriedums gan tika pārsūdzēts). Saskaņā ar tiesas uzskatu uzņēmējs un otrs apsūdzētais no Polijas caur Latviju veduši ieročus uz Igauniju, kur tos realizēja tādai iedzīvotāju grupai, kam nebija tiesību uz ieroču iegādes un importa atļaujām.

Savukārt, kad 2002. gada jūlijā ANO ekspertu ziņojumā Latvija tika minēta kā viena no valstīm, no kurām pēdējo 10 gadu laikā pretēji ANO noteiktajam aizliegumam nogādāti ieroči pilsoņu kara plosītajā Somālijā, kā piemērs tika minēta 1994. martā vairākos šaubīgos darījumos iesaistītā un vēlāk likvidētā Latvijas firma «Arnex», kura tāpat kā kāds Polijas uzņēmums Āfrikā nogādājuši granātmetējus, automātus, pistoles, revolverus un munīciju. «Arnex» – deviņdesmitajos gados vienas no lielākajām ieroču tirgotājām – valdes loceklis bija tieši A. Libeks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu