Venēcijas kinofestivāla balvu sadalījums šokē kritiķus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Venēcijas festivāla galveno balvu - «Zelta lauvu» - negaidīti ieguvis Taivānā dzimušā režisora Anga Lī spiegu trilleris «Se, Jie» («Lust, Caution»), taču daudzi kinokritiķi ir neizpratnē par šādu žūrijas lēmumu.

Lī jau pirms diviem gadiem ieguva šī festivāla galveno balvu par filmu «Brokeback Mountain» («Kuprainais kalns»), taču atšķirībā no 2005.gada šoreiz kritiķi nebija sajūsmā.

Žurnālisti un kritiķi svilpdami skaļi izrādīja neapmierinātību ar žūrijas lēmumu, kad tika paziņots par «Zelta lauvas» piešķiršanu Lī, un vēl skaļāk to darīja, kad par labāko aktieri tika atzīts Holivudas zvaigzne Breds Pits.

«Nevienā no prognozēm pirms balvu pasniegšanas Anga Lī filmai netika paredzēta nekāda balva, pat ne kāda no mazāk nozīmīgajām,» laikrakstā «La Repubblica» svētdien rakstīja Natālija Aspesi.

Preses konferencē pēc balvu pasniegšanas žūrijas vadītājs ķīniešu režisors Džans Imou nesniedza nekādu skaidrojumu žūrijas lēmumam.

Filmas «Lust, Caution» darbība norisinās Otrā pasaules kara laikā Šanhajā, un tajā redzamas garas un dažkārt vardarbīgas seksa ainas, kuras, kā izteicies pats Lī, esot reālas. Filmas recenzijas visur bija negatīvas. Tajās tika uzsvērts, ka gandrīz trīs stundas jeb 156 minūtes garā filma ir pārāk gara un tās stāsts risinās pārāk gausi. Kritiķus nesajūsmināja arī ļoti atklātās seksa ainas.

«Anga Lī skumjais spiegu stāsts atgādina to, ko par karu saka karavīri, - ilgi garlaicības periodi, kurus reizēm nomaina īsi ārkārtīgi izteikta satraukuma mirkļi,» raksta viens no nozīmīgākajiem ASV kino laikrakstiem «The Hollywood Reporter».

Šāds žūrijas lēmums nozīmēja to, ka festivāls, kas tradicionāli slavēts par filmu izvēli un organizāciju, šogad beidzies ar vilšanos.

Lai gan no šī gada Venēcijas festivāla konkursa programmas 23 filmām neviena netika uzskatīta par izteiktu favorītu, kritiķu domas lielākoties saskanēja, ka galveno balvu būtu pelnījusi Tunisijā dzimušā režisora Abdelatifa Kečičes filma «La Graine et le mulet» jeb «The Secret of the Grain» par Francijā dzīvojošu arābu ģimeni.

Beigās Kečiče, kas izskatījās vīlies žūrijas lēmumā, saņēma balvu par otro labāko filmu.

Šādu balvu saņēma arī amerikāņu režisors Tods Heinss par savu amerikāņu dziesminieka Boba Dilana biogrāfiju «I'm Not There».

Austrālijā dzimusī aktrise Keita Blanšeta, kas filmā tēlo Dilanu jaunībā, kinofestivālā tika atzīta par labāko aktrisi.

Vēl «veicināšanas» balvas saņēma divas filmas par Irākas karu - Pola Hegisa «In the Valley of Elah», par tēlojumu kurā pie atzinības tika amerikāņu aktieris Tomijs Lī Džonss, kas atveido kara veterānu, kura dēls tiek nogalināts pēc atgriešanās no Irākas, un Braiena de Palmas filma «Redacted», kura šokēja skatītājus ar savu brutalitāti, rekonstruējot 14 gadus vecas irākiešu meitenes izvarošanu un slepkavību, ko 2006.gadā pastrādāja ASV karavīri. De Palma par šo filmu saņēma «Sudraba lauvu» kā labākais režisors.

De Palmas un Blanšetas balvas kritiķi uzņēma daudz labvēlīgāk.

Savukārt vēl pretrunīgākas atsauksmes par Lī izpelnījās Holivudas zvaigzne Breds Pits, kas negaidīti tika atzīts par labāko aktieri par lomu filmā «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford».

Kritiķi izteicās, ka šis lēmums ir īpaši grūti izprotams, jo visu laiku tika uzskatīts, ka šajā filmā ar savu lielisko tēlojumu visus pārējos aktierus aizēno Keisijs Afleks, turklāt par favorītiem tika uzskatīti arī jau pieminētais Tomijs Lī Džonss un britu kino veterāns Maikls Keins par lomu britu režisora un aktiera Keneta Brenaga filmā «Sleuth».

Pats Breds Pits sestdien, ierodoties Toronto kinofestivālā, izteicās, ka saņemt Venēcijas kinofestivāla balvu esot bijis «lieliski».

«Es varētu mēģināt to neizrādīt, bet patiesībā tas ir ļoti iepriecinoši,» viņš sacīja. «Mums katram ir savs darbs, un mēs cenšamies to paveikt pēc iespējas labāk, un saņemt šādu atzinību patiešām ir liels gods.»

Pits piebilda, ka kļūt par vienu no tiem dižajiem māksliniekiem, kuriem piešķirta šī balva, ir vispatīkamākais pagodinājums.

Žūrijas priekšsēdētājs Imou mēģināja nomierināt kādu žurnālistu, kas kritizēja žūrijas lēmumu, sakot, ka pat «visa debesu spēka un varas» nepietiktu, lai pieņemtu tādu lēmumu, kas apmierinātu visus.

Taču šķiet, ka patiesībā žūrija līdusi vai no ādas ārā, lai izpatiktu pēc iespējas plašākam kinomānu lokam, vienas «otrās vietas» balvas vietā piešķirot divas.

Turklāt vēl speciālu «Zelta lauvu» par savu mūža veikumu saņēma slavenais krievu kinorežisors un aktieris Ņikita Mihalkovs. Festivāla žūrija Mihalkovu cildināja par viņa «veikuma konsekvento izcilību».

Pats krievu režisors festivālā piedāvāja savu jauno drāmu «12» par tiesas procesu, kurā kādu čečenu jaunieti tiesā par sava patēva slepkavību.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu