SM: Valsts kontrole aprēķinos kļūdījusies par 13,5 miljoniem latu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

VAS «Latvijas Pasts» ieņēmumi, iznomājot nekustamo īpašumu Stacijas laukumā 1, ir 22,474 miljoni latu. Tas ir par 13,5 miljoniem latu vairāk nekā Valsts kontroles (VK) veiktajos aprēķinos, preses konferencē trešdien paziņoja satiksmes ministrs Ainārs Šlesers.

To noskaidrojusi SM Iekšējā audita departaments pēc pārbaudes veikšanas. Pamatojoties uz SM veiktajiem aprēķiniem, izvēlētais variants slēgt nomas līgumu, ir izdevīgāks nekā VK ieteiktais.

«Šādus kļūdainus aprēķinus var uzskatīt vai nu par VK nekompetenci, vai apzinātu vēlmi diskreditēt Latvijas Pastu,», uzskata Šlesers.

Atbilstoši Latvijas Pasta un SIA «Attīstības aģentūra» abpusējam līgumam nomas maksa mēnesī ir 15 tūkstoši latu, kas gadā ir 180 tūkstoši latu. Līguma noteikumos paredzēts, ka vienu reizi gadā ikmēneša nomas maksa tiek koriģēta atbilstoši un proporcionāli Patēriņa cenu pārmaiņu indeksam — inflācijas procents vidēji par iepriekšējo vai konkrēto gadu, «Apollo» informēja Satiksmes ministrijā.

No 2008. gada 1. jūlija pie gada nomas maksas pieskaitāms inflācijas indekss (%). Pieņemot, ka inflācija varētu samazināties un būt atbilstoši vidēji Eiropas Savienības līmenim, tā 2008. gadā ir 8%, 2009. gadā — 7%, 2010. gadā — 6%, 2011. gadā — 5%, 2012. gadā — 4%, bet 2013. gadā — 3% utt.

VK, aprēķinot nomas maksu 49 gadu laika posmam (tagadnes neto vērtība), izmantojusi šādu formulu — (15 tūkstoši latu x 12) x 49 = 8 820 00 latu, kas ir kļūdaina, jo netiek ņemts vērā inflācijas koeficients, norāda ministrija.

Pēc SM aprēķiniem, faktiski šī ieņēmumu summa ir lielāka, jo papildus nomas maksai tiek piemērots inflācijas koeficients. Līdz ar to LP ieņēmumi no šā nomas līguma ir 22 474 899 lati 49 gadu laika posmā. Turklāt zeme joprojām paliek Pasta īpašumā, un noslēgtais nomas līgums nenozīmē tā automātisku pagarināšanu.

Tādējādi varot uzskatīt, ka VK finansiālā izdevīguma vērtējums ir vienpusējs, jo nav ņemti vērā noslēgtā līguma nosacījumi, līdz ar to VK secinājumi ir nepamatoti un pretrunā ar faktisko situāciju. Trešdien ministrs par šo situāciju informējis arī Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu