Nobela prēmija ķīmijā piešķirta vācietim Gerhardam Ertlam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nobela prēmija ķīmijā trešdien piešķirta vācietim Gerhardam Ertlam par cieto virsmu ķīmisko procesu pētījumiem, paziņoja Nobela prēmiju žūrija.

Žūrija norādīja, ka Ertla pētījumi ir būtiski ķīmijas industrijai un var palīdzēt izprast tādus daudzveidīgus procesus kā dzelzs rūsēšana un kā darbojas degvielas elementu tehnoloģijas un automašīnu katalizatori. Šo procesu izprašana arī ir svarīga mākslīgo minerālmēslu un pusvadītāju ražošanā, kā arī palīdz saprast ozona slāņa samazināšanos, jo uz mazo ledus kristālu virsmas stratosfērā notiek ķīmiskas reakcijas, teikts Nobela žūrijas paziņojumā.

Ertls veicis pētījumus par «ļoti grūtu ķīmijas jomu» un licis pamatus zinātnes nākotnes paaudzēm.

Ertls sacīja, ka telefona zvanu no Stokholmas viņš saņēmis laikā, kad gaidījis ierodamies sievu, lai dotos pusdienās par godu savai dzimšanas dienai. «Man šodien ir divas dāvanas. Pirmā ir mana dzimšanas diena un tad — Nobela prēmija,» piebilda Ertls. «Es patiešām esmu bez valodas. Protams, ikviens ir informēts, ka viņš ir kandidāts. Vakar fizikas prēmiju saņēma vācietis. Līdz ar to es nedomāju, ka ķīmijas balva tiks man.» «Galvenokārt es jūtos lepns. Es ceru, ka Nobela prēmija mani īpaši nemainīs, bet visi pārējie laureāti teic, ka tā maina gan,» viņš piebilda.

Pagājušajā gadā prestižo desmit miljonu Zviedrijas kronu (764 000 latu) vērto prēmiju ķīmijā saņēma amerikāņu zinātnieks Rodžers Kornbergs par pētījumiem, kā šūnas kopē ģenētisko informāciju, lai to izmantotu ķermenis.

Kā jau ziņots, Nobela prēmija medicīnā šogad piešķirta britu zinātniekam Mārtinam Evansam un amerikāņiem Mario Kapeki un Oliveram Smitīsam par embrija cilmes šūnu pētījumiem. Savukārt Nobela prēmija fizikā piešķirta francūzim Albēram Fertam un vācietim Peteram Grīnbergam par darbu nanotehnoloģiju jomā.

Nobela prēmijas tiek piešķirtas kopš 1901. gada, un tās iedibināja dinamīta izgudrotājs Alfrēds Nobels (1833–1896).

Oficiālā balvu pasniegšanas ceremonija notiks 10. decembrī, Nobela nāves gadadienā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu