PVD izsludina ĀCM karantīnu Limbažu novada pagastos

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pārtikas un veterinārais dienests ( PVD) no otrdienas, 10.marta, izsludinājis Āfrikas cūku mēra (ĀCM) karantīnu vairākos Limbažu novada pagastos, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Karantīnas zona noteikta Limbažu novada Katvaru, Umurgas un Limbažu pagastos un Limbažu pilsētā.

PVD skaidro, ka karantīnas izsludināšana nepieciešama saistībā ar ĀCM vīrusa konstatēšanu savvaļas cūkām Limbažu novada, Umurgas pagastā.

Karantīnas zonā ir aizliegts no novietnēm izvest cūkas, tostarp nebrīvē audzētas meža cūkas,

bez PVD valsts veterinārā inspektora izsniegtas atļaujas, kā arī izvest cūku spermu, olšūnas vai embrijus. Šajā teritorijā aizliegts organizēt meža cūku medības bez saskaņošanas ar PVD inspektoru, kā arī izliegts laist pārtikas apritē galapatērētājiem un piegādāt mazumtirdzniecības uzņēmumiem svaigu meža cūku gaļu. Par visām atrastajām beigtām meža cūkām nekavējoties jāinformē PVD.

Savukārt

cūku īpašniekiem vai turētājiem pie novietņu ieejām vai izejām ir jānovieto ar dezinfekcijas šķīdumiem piesūcināti paklāji,

kā arī jātur visi dzīvnieki tikai to atrašanās vietās, mežacūkām nepieejamā vietā.

Jau vēstīts, ka šogad ĀCM vīruss Latvijā ir konstatēts 72 meža cūkām desmit novados un 20 šo novadu pagastos. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija mēris Latvijā ir konstatēts 289 meža cūkām.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu