Pieņemot lēmumu, Zatlera kritēriji būšot vadlīnijas, ne direktīva

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimā pārstāvēto partiju politiķi, atzīstot gan publisku debašu nepieciešamību par nākamajiem premjera kandidātiem, gan zināmu priekšnoteikumu ievērošanu, tomēr uzsver, ka Valsts prezidenta kritērijus, kas tapuši pēc konsultācijām ar mediju pārstāvjiem, nevar uztvert kā obligātu prasību, kad kāda kritērija neatbilstības gadījumā būtu jānoraida kandidāts kopumā.

LPP/LC politiķis Dzintars Jaundžeikars turklāt uzskata, ka pēc izvirzītajiem kritērijiem uz premjera amatu varot pieteikties jebkurš. «Es personīgi uzskatu, ka šis ir neveiksmīgs variants,» viņš sacīja, pamatojot, ka labs teorētiķis vēl nebūt nenozīmējot labu praktiķi. «Bieži vien tie, kas labi var uzstāties, ir ļoti vāji vadītāji,» viņš neslēpa skepsi, uzsverot, ka tieši šīs praktiskās vadītāja spējas, kas līdzēs saturēt kopā koalīciju un ministrus, ir būtiskākas. «Jaunā laika» (JL) valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš arī domā, ka premjera izvēle ir politisks akts. «Tā nav darba intervija, bet politiska izvēle, bet tas nozīmē, ka partijas par kandidātu balso,» viņš skaidroja, gan piebilstot, ka būtu tikai uzteicami, ja jaunais kandidāts pēc iespējas atbilstu Valsts prezidenta izvēlētajiem kritērijiem, jo tad būtu daudz lielākas izredzes atgūt sabiedrības uzticību. «Tās tādā ziņā ir ļoti labas vadlīnijas,» sacīja K. Kariņš. Jāpiebilst, ka arī pašreizējais premjers Aigars Kalvītis intervijā «Neatkarīgajai» iepriekš atzina, ka premjera izvēlei jānotiek koalīcijas, parlamenta iekšienē, «jo parlamentam ir tauta devusi šādu mandātu — uzņemties atbildību par valsti. Visi citi var izteikt vērtējumus, bet ne principiāli ietekmēt procesu». Viņaprāt, ja būs konflikts starp varas līmeņiem — prezidentu un parlamentu —, tas var izraisīt krīzi. «Bet līdz tam nedrīkst nonākt. Taču jāsaprot, ka valdības vadītājam jābūt kā komandas kapteinim — viņam ir jābūt vienam no tās, viņš nevar būt kāds, kas atsūtīts no Marsa,» «Neatkarīgajai» skaidroja A. Kalvītis.

Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis spriež, ka attiecīgajam kandidātam būtu jāizveido sava programma, pēc kurām valsts politikā būtu jāvadās un jācenšas iekļaut arī prezidenta piedāvātos kritērijus, iespējams, kaut ko papildinot. Taču, arī pēc viņa domām, prezidenta kritēriji nebūtu jāpiemēro kā absolūta mēraukla. «Nedomāju, ka tas ir kaut kāds skaistuma konkurss ar parametriem,» viņš piebilda.

Pēc A. Brigmaņa teiktā, premjeru gan vajadzētu izvirzīt pēc iespējas ātrāk, jo īsti normāli jau neesot, ka aizejošais premjers A. Kalvītis vada koalīcijas sarunas. Bet nākamo premjeru, viņaprāt, jau varētu nosaukt pavisam oficiāli, lai koalīcijas sarunu laikā būtu skaidrība. «Lai gan ētiskie apsvērumi prasītu vismaz līdz tam 5. decembrim nogaidīt,» viņš raksturoja šo dažādi vērtēto situāciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu