Bez JL — arvien ticamāk

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tautas partijas vadītā valdībā daļa «Jaunā laika» (JL) politiķu noteikti neesot gatavi strādāt — šādi viedokļi izskanēja pēc tam, kad visas līdzšinējās koalīcijas partijas vienojās atbalstīt Edgara Zalāna kandidatūru premjera amatam. Līdz ar to, paliekot opozīcijā, jaunlaicieši ar jaunu sparu varētu pievērsties ārkārtas vēlēšanu idejai. Turklāt pārliecību par savām pozīcijām varētu dot jaunākie reitingi, pēc kuriem, kā liecina neoficiāla informācija, JL ar salīdzinoši lielu izrāvienu atkal ir pirmajā vietā.

JL domes sēdes, kurā plānots pieņemt galīgo lēmumu, datums gan vēl joprojām nav noteikts. Vispirms jābūt skaidrībai, kuru no trim izvirzītajiem premjera kandidātiem — Edgara Zalānu (TP), Valdi Dombrovski (JL) vai Ivaru Godmani (LPP/LC) nosauks prezidents. Kad tas varētu notikt, vēl nav zināms, bet nākamās nedēļas sākumā Rīgas pilī paredzētas atkārtotas partiju pārstāvju sarunas ar prezidentu, un neoficiāli tiekot lēsts, ka iespējamo valdības vadītāju varētu nosaukt, vēlākais, līdz otrdienas vakaram — pirms prezidenta došanās uz Lisabonu.

Noskaņojums JL gan joprojām ir atšķirīgs, un viedokļu dažādība vērojama ne tikai Saeimā, bet arī partijas nodaļās. Kamēr, piemēram, Rūjienas mērs, JL Valmieras nodaļas vadītājs Guntis Gladkins uzskata, ka valdībā jāiet noteikti — arī piecu partiju koalīcijā, talsenieks Andris Dedzis domā, ka E. Zalāna vadītā valdībā JL nav ko meklēt. Kamēr, piemēram, JL valdes loceklis un Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis teic, ka partijas lēmums — strādāt vai nestrādāt tādā valdībā — būtu atkarīgs no spējas vienoties par konkrētu uzdevumu izpildi un lēmumu pieņemšanu šādā koalīcijā — tātad vēl turpmākām sarunām, bet Solvita Āboltiņa jau tagad atzīst — iesaistīšanos tādā valdībā neatbalstītu un aicinātu to nedarīt arī domi, kurā viņa pati piedalās kā Rīgas nodaļas pārstāve. Sarunā ar «Neatkarīgo», paužot viedokli, viņa atzina, ka acīmredzot Tautas partija «nejūt ne savu vainu, ne savu atbildību». Viņa atkārtoti uzsvēra, ka Tautas partija savas iespējas izsmēlusi, atgādinot, ka līdzīgi pirms trim gadiem arī toreizējā prezidente Vaira Vīķe-Freiberga norādījusi, ka Jaunais laiks savu iespēju ir izmantojis un tagad Tautas partijas pārstāvim nevajadzētu atkārtoti būt valdības vadībā. Viņa turklāt sacīja, ka bažas esot ne tik vien par atbildīgu lēmumu pieņemšanu plašā koalīcijā, bet arī vairāku amatpersonu, piemēram, ģenerālprokurora, KNAB priekšsēdētāja, Augstākās tiesas priekšsēdētāja un citu izraudzīšanos, kas gaidāma tuvākajā laikā. Jāpiebilst, ka ceturtdien par S. Āboltiņas domubiedru partijā uzskatītais un par pelēko kardinālu dēvētais Dans Titavs intervijā Latvijas Radio arī sacīja, ka, lai strādātu kopā, koalīcijas partijām būtu jāatgūst JL uzticība, bet pagaidām tās neesot. Viņš arī domājot, ka viens no esošās situācijas risinājumiem ir ārkārtas vēlēšanas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu