Ukraina iedzīvotājiem atmaksā PSRS sabrukuma rezultātā zaudētos uzkrājumus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraina piektdien sāka iedzīvotājiem atmaksāt padomju savienības sabrukuma rezultātā zaudētos uzkrājumus. Neskatoties uz lielo salu, piektdien jau no agra rīta pie krājbankas "Oshchadbank" filiālēm veidojās garas, pārsvarā pensionāru rindas, lai saņemtu 1000 grivnu (95 latu) kompensāciju par zaudētajiem uzkrājumiem.

Dažās mazajās pilsētās kompensāciju izmaksa aizkavējās, jo jauna vēl nebija nogādāta uz "Oshchadbank" filiālēm. "Oshchadbank" ir padomju laika krājbankas "Sberbank" Ukrainas tīkla mantiniece.

Vietām starp rindās stāvošajiem pensionāriem un banku personālu izcēlās nesaskaņas, bet Zaporijas pilsētā pie bankas nomira kāds pensionārs, kurš rindā bija stāvējis no trijiem naktī. Savukārt kādā Kijevas bankā saniknotie iedzīvotāji piekāvuši kādu bankas darbinieku.

Ukrainas jaunā premjerministre Jūlija Timošenko solīja atmaksāt padomju savienības sabrukuma laikā banku kontos iesaldētos iedzīvotāju līdzekļus.

Deviņdesmito gadu beigās Ukraina sāka atmaksāt iedzīvotājiem ļoti nelielas summas - aptuveni desmit ASV dolāru apmērā. Ukrainas valdība 1996.gadā aprēķināja, ka tā iedzīvotājiem par zaudētajiem uzkrājumiem ir parādā 123 miljardus grivnu (11,63 miljardus latu).

Ukrainas valdība no 2008.gada valsts budžeta uzkrājumu atmaksāšanai ir iedalījusi aptuveni četrus miljardus ASV dolāru (1,91 miljardus latu). Tajā pašā laikā eksperti brīdina, ka uzkrājumu atmaksāšana var palielināt valsts inflāciju, kas pagājušajā gadā sasniedza 16,6%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu