Bundesvēra virsnieks trīs reizes mēģinājis sazināties ar Krievijas konsulātu par kodolieroču jautājumu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA-AFI

Apsūdzētais bundesvēra virsnieks Tomass H. tiesā stāstīja, ka trīs reizes mēģinājis sazināties ar Krievijas konsulātu, lai iegūtu informāciju par iespējamu kodoldraudu eskalāciju Ukrainā un lai būtu laiks aizvest savu ģimeni uz drošu vietu, raksta izdevumā "Der Spiegel".

Kā norāda izdevums, 54 gadus veco vācu virsnieku ar Krievijas konsulātu sazināties pamudinājusi kāda ziņa - iespējams, "TikTok" -, taču viņš neatceras, precīzi kura.

2023. gada maijā apsūdzētais informācijas tehnoloģiju un tehniskā atbalsta birojā Koblenzā savā klēpjdatorā saglabājis daudz failu ar "drošības ziņā svarīgu informāciju" un nofotografējis sešus Vācijas Gaisa spēku mācību dokumentus. Paku ar dokumentiem viņš nogādāja Krievijas konsulātam Bonnā un lūdza ar viņu sazināties. Tomēr atbildi nesaņēma.

Pēc tam viņš vēl divas reizes mēģināja sazināties ar Krievijas konsulātu pa e-pastu, izmantojot pseidonīmu Michael Müller, taču arī šie ziņojumi palika bez atbildes.

Tiesas sēdē apsūdzētais apgalvoja, ka bijis ļoti sliktā psiholoģiskā stāvoklī un vēlējies sazināties ar Krievijas pusi, jo "viņam bija bail no kara eskalācijas Ukrainā", raksta "Der Spiegel". Viņa mērķis, kā viņš teica, bija "sniegt Krievijas bruņotajiem spēkiem priekšrocības uz pašreizējās politiskās situācijas fona". Diseldorfas tiesā apsūdzētais sacīja, ka nožēlo savu rīcību un "saskata tajā kļūdu".

Vācijas Federālā prokuratūra paziņoja, ka 2023. gada augustā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēts bundesvēra virsnieks Tomass H. Ziņojumā teikts, ka aizdomās turētais vairākas reizes sazinājies ar Krievijas ģenerālkonsulātu Bonnā un Krievijas vēstniecību Berlīnē, piedāvājot savus pakalpojumus, un vienreiz nodevis savā darba vietā saņemto informāciju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu