Sulu kūre

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pastāstiet par svaigi spiestu sulu lietošanu! Kā tās dzert – no rīta vai vakarā, pirms vai pēc ēšanas? Cik ilgi var lietot bez pārtraukuma? Kādas sulas labāk der bērniem, pieaugušajiem, veciem cilvēkiem? Pret kādām kaitēm tās palīdz? Vai drīkst jaukt, piemēram, ķirbju ar ābolu sulu un citas? Kādi ir labākie lietošanas varianti?

Garšas gaume

Svaigi spiestas augļu, dārzeņu sulas nodrošina organismu ar nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu daudzumu, tā spēcinot imunitāti. Sulas organismam ir daudz vieglāk pārstrādāt nekā šos augļus vai dārzeņus.

Vietējie augļi un dārzeņi sulas pagatavošanai ir daudz vērtīgāki, jo satur organismam pazīstamākas un nepieciešamākas vielas. Pavasarī jāizmanto iespēja dzert bērzu sulu. Ziemā var lietot ne vien pagrabā uzglabātus dārzeņus, bet arī saldētas ogas un augļus.

Jāuzmanās no seleriju un kāpostu sulas. Tās gan ir veselīgas, taču daudziem var radīt alerģiskas reakcijas.

Sulu kombinācijas veido pēc savas gaumes. Piemēram, jauc kopā ķirbju un ābolu sulu, kam garšas uzlabošanai pievieno nedaudz greipfrūtu, apelsīnu vai dzērveņu sulas. Citrusaugļus labāk izmantot tikai kā garšas uzlabotājus.

Pēc izspiešanas sulai var pievienot pa karotei biezumu. Arī pārējo sauso produktu var izmantot pankūkām vai salātiem, piemēram, samaisīt burkānus ar dzērvenēm un medu.

Sulas vietā blenderī var gatavot tomātu biezeni, pievienojot dilles un pētersīļus. Arī zemenes vērtīgāk blenderēt un ēst ar karotīti. Tām var pievienot mellenes vai dzērvenes. Rotājot ar piparmētru lapiņām, būs saldais ēdiens!

Ēd ar karoti!

Dažādām vecuma grupām nav atšķirīgs sulu lietošanas režīms, taču jāņem vērā garšas īpašības un panesamība.

Sulas lieto pirms ēšanas vai, vēl labāk, ja tās dzeršanu uzskata par atsevišķu ēdienreizi. Tas īpaši lietderīgi, ja ir paradums ieturēt maltītes vēlu naktī vai, kad negribas ēst brokastis.

Liels daudzums sulas diennaktī nav vēlams arī tādēļ, ka tās koncentrētā veidā satur daudz vitamīnu un mikroelementu, kas atsevišķos gadījumos var radīt negaidītas reakcijas. Ja sulas izmanto terapijā, vispirms der konsultēties ar ārstu.

Vienā reizē nav vēlams izdzert vairāk par 400 mililitriem, bet, ja ar sulu aizstāj atsevišķu ēdienreizi, var lietot pat līdz diviem litriem.

Lai aktivizētu fermentus, sulu dzer nevis no glāzes, bet ēd ar karoti. Tas rada sāta sajūtu un novērš rūgšanas procesus un vēdera uzpūšanos.

Sula nav vēlama arī ēšanas laikā. Apmēram 20 minūtes pirms un pēc sulas lietošanas nevajadzētu dzert ūdeni, jo tas vājina sulas vērtīgās īpašības. Nosacījums neattiecas uz specifiskiem ar veselību saistītiem gadījumiem, kad svaigi spiesta sula ir pārāk koncentrēta.

Svaigi spiesta sula ir dzīva apmēram 20 minūtes. Vēlāk tajā veidojas dažādi, arī kaitīgi, savienojumi un vērtīgās vielas zaudē savas aktīvās īpašības. Nekavējoties pēc spiešanas jādzer ābolu sula, jo augļos ir ļoti daudz dzelzs, kas gaisā ātri oksidējas. Divas stundas pēc spiešanas jānostādina tikai biešu sula.

Ko satur sulas?

Ābolu. Ieteicama pret kuņģa un zarnu trakta infekcijām, uzlabo asins sastāvu, samazina holesterīna līmeni, palīdz no organisma izvadīt smagos metālus, aizkavē sāļu izgulsnēšanos un nierakmeņu veidošanos. Ieteicama garīgās slodzes gadījumā.

Biešu. Uzlabo asins sastāvu, stiprina saistaudus un asinsvadu sieniņas, normalizē asinsspiedienu, veicina sarkano asins ķermenīšu veidošanos, regulē menstruālo ciklu, ieteicama sievietēm klimaktērija periodā. Piemērota sirds, aknu un nieru slimību gadījumā. Izvada no organisma metālus un radioaktīvos elementus, iedarbojas nomierinoši un palielina darbaspējas.

Burkānu. Palielina organisma aizsargspējas, uzlabo ādas un nagu izskatu, palīdz kataraktas, dizentērijas, meningīta, mazasinības, tuberkulozes, sklerozes ārstēšanā, stiprina gļotādu, pasargā organismu no vīrusu un baktēriju invāzijas, iedarbojas tonizējoši, palīdz atjaunot spēkus pēc pārpūles.

Dzērveņu. Mazina saaukstēšanās un infekciju slimības, stiprina asinsvadus, samazina holesterīna līmeni un uzlabo vielmaiņas procesus, iznīcina organismam nelabvēlīgos mikroorganismus, iedarbojas antibakteriāli un apkaro vīrusus. Ieteicama nieru un urīnceļu slimību, kā arī saaukstēšanās ārstēšanai. Piemērota diabēta pacientiem, bet nav ieteicama cilvēkiem ar paaugstinātu kuņģa skābumu un akūtām kuņģa saslimšanām.

Gurķu. Veicina liekā šķidruma izvadīšanu no organisma, tāpēc ieteicama tūskas mazināšanai. Normalizē asinsspiedienu, palīdz sirds slimību profilaksē un uzlabo atmiņu. Var lietot bezmiega novēršanai, nervu sistēmas stiprināšanai un apetītes normalizēšanai. Iznīcina baktērijas un slimību ierosinātājus zarnu traktā.

Kāpostu. Iznīdē mikrobus, stimulē kuņģa un zarnu trakta sieniņu epitēlijaudu atjaunošanos, uzlabo ēstgribu. Ieteicama kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanai, kā pretiekaisuma līdzeklis ādas infekciju un brūču dziedēšanā, veicina vairogdziedzera darbību, ietekmē pigmenta veidošanos ādā un matos, veicina labu miegu un pašsajūtu. Lai novērstu pastiprinātu gāzu veidošanos un vēdera uzpūšanos, sulai var pievienot nedaudz ķimeņu novārījuma.

Kartupeļu. Mazina kuņģa skābes izdali. Bērniem veicina augšanu, stiprina nervu sistēmu un uzlabo asinsrades procesus. Lielos daudzumos nav ieteicama cilvēkiem ar cukura diabētu, lieko svaru un pazeminātu skābes daudzumu kuņģī, kā arī tiem, kas cieš no rūgšanas procesiem zarnu traktā.

Ķirbju. Dziednieciski iedarbojas uz procesiem nierēs, ir urīndzenošas īpašības. Stiprina organisma aizsargspējas, stimulē vielmaiņu. Ieteicama cukura diabēta slimniekiem un bērniem vispārējā veselības stāvokļa uzlabošanai. Kopā ar medu sula noder nervu nomierināšanai un labam miegam.

Sīpolu. Labvēlīgi ietekmē gļotādas, nieru, urīnpūšļa un urīnizvadkanālu veselību, mazina alerģiskas reakcijas, palīdz pret saaukstēšanos un augšējo elpceļu slimībām, uzlabo garastāvokli, veicina asinsrades procesus un šūnu atjaunošanos, palīdz aktivizēt smadzeņu darbību, stiprina asinsvadus un nepieciešama saistaudu veidošanai. Ārīgi (vienādās devās ar medu) lieto, lai nomāktu sēnīšu slimības (divas reizes dienā uzziež slimajai vietai). Nav ieteicama cilvēkiem ar aknu, nieru un gremošanas sistēmas slimībām.

Seleriju. Veicina enerģijas pieplūdi organismā, vielmaiņu, svara samazināšanu, spēku atjaunošanos, mazina iekaisuma procesus un baktēriju vairošanos nieru, urīnpūšļa un urīnizvadkanāla gļotādā, uzlabo asinsrades procesus. Ieteicama nervoziem cilvēkiem miega traucējumu, neirozes un emocionālās spriedzes mazināšanai.

Spinātu. Vīriešiem uzlabo potenci, sievietēm – dzemdes funkcijas. Veicina zarnu trakta darbību, novērš aizcietējumu un gāzu rašanos, mazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, uzlabo redzi. Ieteicama mazasinības un pavasara noguruma mazināšanai, arī veselības stiprināšanai pēc smagas slimības.

Tomātu. Uzlabo vielmaiņu, pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem, mazina risku saslimt ar onkoloģiskām slimībām un palēnina novecošanos. Veicina asins recēšanu, uzlabo sirds muskuļa darbību, redzi, gļotādas veselību un organisma aizsargfunkcijas pret vīrusiem, sēnītēm un baktērijām.

Konsultēja programmas «Sulu kūre» direktore Dagnija Brūvere.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu