Tiesa aizdomās par starpniecību kukuļa došanā apcietina arī Janitu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma apcietināja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Administrācijas vadītāju Raimondu Janitu, kurš tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa došanā Rīgas domes amatpersonām.

Janita apcietināts, jo viņš varētu ietekmēt izmeklēšanas gaitu. Janita tiek turēts aizdomās par kukuļa ņemšanu no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, žurnālistiem stāstīja Janitas advokāts Egons Rusanovs.

Pēc aizstāvja teiktā, Janita savu vainu atzīst daļēji. Viņš nenoliedz, ka ir saņēmis minēto naudas summu no kāda uzņēmēja, bet noliedz, ka būtu plānojis to nodot tālāk.

Advokāts pastāstīja, ka uzņēmējs, kurš nodevis naudu Janitam, patlaban nav aizturēts.

Rusanovs teica, ka noteikti pārsūdzēs lēmumu par apcietinājuma piemērošanu Janitam humanitāru apsvērumu dēļ, ņemot vērā Janitas vecumu un ģimenes stāvokli.

Iepriekš tiesa apcietināja arī bijušo departamenta direktoru Vilni Štramu, kurš arī tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa došanā.

Štrama advokāts Guntars Antoms teica, ka pirmais ticis aizturēts Janita, un, pamatojoties uz viņa sniegtajām liecībām, vēlāk aizturēts arī Štrams. Antoms uzsvēra, ka Štrams savu vainu neatzīst. Pie viņa neesot notikusi kratīšana.

Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija, liecina, ka Janita ceturtdien aizturēts, iznākam no kādas kafejnīcas, un pie viņa atrasta liela skaidras naudas summa.

Iespējams, kukulis dots saistībā ar kādiem nekustamajiem īpašumiem Spilves apkārtnē. Kukuļošana notikusi, lai kukuļdevēja interesēs nodrošinātu kāda lēmuma pieņemšanu vai līdzīgu darbību veikšanu.

Rusanovs žurnālistiem atzina, ka runa esot par būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā.

Dzirciema ielas sākuma tuvumā paredzēts iecerētā Rīgas Ziemeļu šķērsojuma posms. Viens no šķērsojuma trešā posma variantiem paredz automaģistrāli būvēt tuvāk Dzirciema ielai, bet otrs - tālāk no tās.

LETA jau ziņoja, ka pērnā gada oktobrī Rīgas domes deputāti nolēma sākt Ziemeļu transporta koridora trešā un ceturtā posma - automaģistrāles no autoceļa A5 Rīgas apvedceļš (Salaspils-Babīte) līdz Daugavgrīvas ielai - būvniecību, līdz ar to nepieciešams izskatīt alternatīvos trases risinājumu variantus un detalizēti izstrādāt trases skiču projektus visiem variantiem.

Mediji iepriekš saistījuši Štrama vārdu ar Ziemeļu koridora izbūves projektu.

Iespējams, ka lietā ir arī trešais aizturētais - kukuļa devējs.

Neoficiāla informācija liecina, ka likumsargi pirms aizturēšanas operācijas jau kādu laiku noklausījušies aizdomās turamo telefonsarunas.

Patlaban turpinās pirmstiesas izmeklēšana un KNAB plašāku informāciju izmeklēšanas interesēs nesniedz.

Sabiedrības par atklātību «Delna» pārstāvis, korupcijas pētnieks Kristaps Markovskis atzina, ka īpašumu un attīstības projektu sfērā ir daudz korupcijas risku. «Iespējas korupcijai ir, pieņemot attīstības plānu, lēmumus par detālplānojumiem, nosakot atļautos stāvu augstumus un citur,» atzina eksperts.

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs. Tomēr departamenta direktora amatu Štrams 2007.gada 1.maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

Patlaban Štrams nodarbojas ar uzņēmējdarbību, liecina Uzņēmumu reģistra apkalpojošās firmas «Lursoft» dati. Viņam pieder SIA «2DEMP», kas darbojas nekustamo īpašumu jomā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu