Birks: Štrams tuvākajā laikā tiks atbrīvots no amata

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Pagājušajā nedēļā aizdomās par kukuļņemšanu aizturētais Vilnis Štrams ir jāatbrīvo no padomnieka Dienvidu tilta un Rīgas ziemeļu transporta koridora projektu realizācijas jautājumos amata un tuvākajā laikā tas tiks izdarīts, otrdienas vakarā intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «100. pants» teica Rīgas Domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK).

Birks sacīja, ka no amata atbrīvotā bijušā Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītāja Raimonda Janitas un Štrama aizturēšana viņam bijusi «nepatīkams pārsteigums». «Šis gadījums met ēnu ne tikai uz Rīgas Domes Attīstības departamentu, bet arī uz visu Domi,» sacīja Rīgas mērs, norādot, ka viņš ir sazinājies ar Korupcijas apkarošanas un novēršanas biroja (KNAB) vadību, lai paustu viņiem atbalstu lietas virzībā.

Lai gan Birks atzina, ka viņš nevarot galvot, vai Rīgas Domē nav iespējami citi līdzīgi gadījumi, tomēr viņš uzsvēra, ka ir jāstrādā tā, lai šis būtu pēdējais gadījums un korupcijas riski tiktu mazināti.

LETA jau ziņoja, ka Janita no amata tika atbrīvots vakar, 18. februārī. Kā iepriekš žurnālistiem pastāstīja Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Pēteris Strancis, administrācijas vadītājs no amata atbrīvots, pamatojoties uz KNAB vēstuli par Janitas apcietināšanu un saņemto Janitas atlūgumu. Par otra šajā lietā aizturētā Štrama atbrīvošanu no amata pašvaldībā lems pēc informācijas saņemšanas no KNAB.

Kā ziņots, Rīgas vicemērs Andris Ārgalis (TP) iepriekš pieprasīja Strancim atbrīvot no darba kukuļošanā apsūdzēto Janitu un lauzt līgumu ar Štramu.

Janita un Štrams aizturēti aizdomās par iespējamu kukuļņemšanu, kas, pēc neoficiālas informācijas, esot notikusi saistībā ar uzņēmuma celtniecības plāniem Spilvē, Dzirciema ielā.

SIA «NCC Spilve Development» valdes loceklis un līdzīpašnieks ekspolitiķis Arnolds Laksa ir pārsteigts par Janitas un Štrama aizturēšanu. Laksa aģentūrai LETA stāstīja, ka ar Janitu viņš nekad neesot ticies, savukārt ar Štramu pirms pusotra vai diviem gadiem esot ticies vairākkārt. «Štrams atstāja ļoti patīkamu iespaidu. Viņa ieteikumi attīstītājiem bija vērā ņemami, bet nekad netika doti mājieni, ka viņam pretim vajadzētu dot ko vairāk,» sacīja Laksa.

Uzņēmējs gan uzsvēra, ka par notikušo zinot ļoti maz — vien tik, cik izlasījis presē, jo ilgāku laiku viņš uzturējies Spānijā. Kad līdz viņam nonākusi informācija par kukuļņemšanas lietu, kas varētu būt saistīta ar «NCC Spilve Development» projekta īstenošanu, Laksa centies sazināties ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Prītu Tomingu, taču tas viņam nav izdevies, jo uzņēmuma vadītāja tālrunis bijis atslēgts. Laksa mēģinājis sakontaktēties arī ar «NCC» vadību Zviedrijā, taču arī tas neesot izdevies.

Neoficiāla informācija liecina, ka tieši Tomings šajā lietā kontaktējies ar KNAB. Kā liecina Komercreģistra informācija, 50% no «NCC Spilve Development» pieder SIA «NCC konstrukcija», bet otra puse uzņēmuma vienādās daļās pieder Laksam, Gundaram Stūrim un Uldim Zorgenfrejam. Uzņēmumu vada Tomings, bet valdē darbojas arī Laksa, Stūris un Valdis Podziņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu