Raidījums: kukuļošanas lietā varētu būt iesaistītas arī citas RD amatpersonas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Aizdomās par starpniecību kukuļošanā apcietināto Rīgas Domes darbinieku Viļņa Štrama un Raimonda Janitas telefona sarunas tikušas ilgstoši noklausītas, un kukuļošanas lietā varētu parādīties jauni uzvārdi, liecina TV3 raidījuma «Nekā personīga» rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Neoficiāli kļuvis zināms, ka Štrama un Janitas sarunās izskanējis vēl kāda ietekmīga Rīgas domnieka, Rīgas Domes Attīstības komitejas vadītāja Edmunda Krastiņa (TP) vārds, ziņo «Nekā personīga».

Krastiņš raidījumam gan noliedza, ka būtu saistīts ar kukuļošanas lietu, norādot, ka viņam par šo shēmu «nekas nebija zināms». Viņš arī norādīja, ka «ar Janitu nekad neesmu ticies vai sazvanījies», savukārt ar Štramu ir bijis labi pazīstams, jo Štrams vadījis Krastiņa pārraudzībā esošo Attīstības departamentu.

Kā ziņots, aizdomās par starpniecību kukuļošanā 15. februārī tika apcietināts bijušais Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta Administrācijas vadītājs Janita. Tajā pašā dienā tiesa apcietināja arī bijušo departamenta direktoru Štramu.

Janita tiek turēts aizdomās par 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa ņemšanu no kāda uzņēmēja saistībā ar būvprojektu Rīgā, Dzirciema ielā. Runa ir par laika periodu no pērnā gada pavasara līdz šim laikam, iepriekš pastāstīja Janitas advokāts Egons Rusanovs. Savukārt Štrams tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro kukuļa došanā.

Kukuļošanas plāns paredzēja, ka uzņēmumam «NCC Spilva Development» jāmaksā 65 000 eiro, lai saņemtu akceptu no Pilsētas attīstības komitejas daudzdzīvokļu māju būvniecībai pie Spilves pļavām. 20 000 eiro (14 100 latu) avansā vajadzēja samaksāt pirms svarīgās komitejas sēdes 13. februārī, bet atlikušos 45 000 eiro (31 600 latu) pēc tam, ziņo «Nekā personīga». Tieši tik daudz naudas arī atradās pie Janitas, kad viņu aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki.

Kukuļošanas plāns gan izgāzās, jo kompānijas «NCC Spilva Development» pārstāvis, igaunis Prīts Tomingass devās uz KNAB.

«Nekā personīga» norāda, ka viens no Tautas partijas (TP) dibinātājiem un Andrim Šķēlem (TP) pietuvinātais Krastiņš jau vairākus gadus vada Rīgas Domes Attīstības komiteju un tieši šīs komitejas sniegtā atļauja arī bijis kukuļošanas iemesls, jo pēc tam, iegūstot formālu Domes akceptu, varētu sākt būvprojekta izstrādi. Krastiņa pārraudzībā esošais Attīstības departaments nosaka ikviena būvprojekta virzību pilsētā, un pēdējos piecus gadus Štrams bija šā departamenta vadītājs. Kad pērn viņš amatu atstāja pēc paša vēlēšanās, vietā palika Pēteris Strancis.

Neskaidras bijušas arī Štrama privātā biznesa intereses, norāda «Nekā personīga». Viņa pašreizējā dzīvesbiedre, bijusī žurnāliste Brigita Štrama, abu draudzības laikā pirms dažiem gadiem par 110 000 latu iegādājās zemi Mežaparkā, kas bija sešas reizes mazāka par tirgus cenu. Mēnesi pirms šā darījuma Rīgas Dome mainīja šai teritorijai zonējumu, dabas lieguma vietā atļaujot būvēt privātmājas. Dažus mēnešus vēlāk Brigita, neņemot kredītu, par 54 000 latu iegādājās dzīvokli ekskluzīvajā projektā «Centra nams».

Ap to pašu laiku par 60 000 latu vasaras atpūtas māju ekskluzīvā projektā Liepājas rajonā Sakas novadā iegādājās Štrama bijusī dzīvesbiedre, advokāte Ilze Baltmane, norāda «Nekā personīga».

Pašreiz Štrama bizness saistīts ar konsultāciju sniegšanu teritorijas apbūvei ap halli «Arēna «Rīga»», ar ko esošās teritorijas detaļplānojumu, laikā, kad Štrams vadīja Attīstības departamentu, izstrādāja Štrama bijusī firma, bet zemes nomas tiesības ieguva kāda cita firma, kas arī bija saistīta ar Štramam tuviem cilvēkiem, uzsver «Nekā personīga».

Oficiāli Štramam nepieder daļas šajā hallē, taču 30% pieder kādai ārzonu kompānijai, līdz ar to tās īpašnieki nav zināmi, taču ofšoru Latvijā pārstāv Rems Ramzums, kas ir arī Štrama sievas Brigitas biznesa partneris, norāda «Nekā personīga».

Jau ziņots, ka laikā, kad Štrams strādāja pašvaldībā, vairākkārt tika izteiktas aizdomas par viņa saistību ar dažādiem nekustamā īpašuma projektiem un darbību atsevišķu personu interesēs, taču pierādījumi tam nekad netika sniegti. Departamenta direktora amatu Štrams 2007. gada 1. maijā atstāja pēc paša vēlēšanās.

LETA jau informēja, ka KNAB pagājušajā nedēļā aizturēja bijušo Rīgas Dmes Pilsētas attīstības departamenta direktoru Štramu, kas tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro (45 700 latu) kukuļa došanā. Apcietināts arī nu jau bijušais Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamenta Administrācijas vadītājs Janita, kas arī tiek turēts aizdomās par starpniecību 65 000 eiro kukuļa došanā Rīgas Domes amatpersonām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu