Jūrā tiks atlaists Rīgas zoodārzā izaugušais pelēkais ronis Villijs (15)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Trešdien, 21.augustā, jūrā tiks atlaists Rīgas zoodārzā izaugušais pelēkais ronis Villijs, pavēstīja zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Ronis tiks atlaists jūrā aptuveni 15 kilometru no krasta, to paveiks Valsts robežsardzes kuģis «Rānda».

Pelēkais ronēns ir dzimis uz kādas no Igaunijas saliņām, un vētrainā dienā viļņi viņu ieskaloja jūrā un izmeta akmeņainajā krastā netālu no Tallinas. Tallinas zoodārzs atzina, ka ronēnu izbarot nespēs, un talkā tika aicināts Rīgas zoodārzs, kurā ronēns nokļuva 2.aprīlī.

Nav pirmais roņu mazulis

Ar visai sarežģīto nelaimē nokļuvušu pelēko roņu mazuļu izbarošanu Rīgas zoodārza speciālisti nodarbojas jau daudzus gadus, un mūsu zoodārza audzēkņiem līdz šim mājvieta atrasta gan Ķīnas un Japānas, gan Francijas, Lietuvas un Igaunijas zoodārzos un okeanārijos. Tomēr, ja dzīvnieks sasniedzis atbilstošu kondīciju un tam nevar nodrošināt patiešām labu dzīvi zoodārzā, tiek pieņemts lēmums to atlaist atpakaļ dabā. Pēc atpazīšanas zīmes piestiprināšanas pakaļējai pleznai jūrā atlaisti jau vairāk nekā desmit pelēkie roņi, un nav ziņu, ka kāds būtu atrasts krastā miris.

Atšķirībā no vairuma dzīvnieku mazuļu līdz 30–40 kilogramiem uzbarotam pelēkajam ronēnam ir pietiekamas tauku rezerves, lai tas varētu pat pilnībā bez ēšanas izdzīvot vairākas nedēļas. Zinātniskie pētījumi rāda, ka parasti gan ronēns iemācās ķert zivis ātrāk un vienīgā rūpe ir, lai tas neiekļūst piekrastes zvejnieku tīklos vai nesāk meklēt draugus atpūtnieku vidū liedagā, tāpēc roņu izlaišana notiek attālu no krasta.

Trīs roņu sugas

Baltijas jūrā sastopamas trīs roņu sugas, no tām divas – pelēkais ronis un pogainais sīkronis – Latvijas piekrastē uzskatāmas par samērā bieži sastopamām, bet plankumainais ronis manīts ļoti reti.

Mazuļi roņiem parasti dzimst martā vai aprīļa sākumā. Ierastās pelēko roņu dzemdību vietas ir nomaļu Sāremas apkaimes mazo saliņu piekrastes ledus, savukārt pogainie sīkroņi pārsvarā dzimst uz Pērnavas līča ledus vai liedagā.

Latvijas piekrastē pārsvarā atrod pelēko roņu mazuļus. Daļa no tiem ir mātes pamesti un novārguši, taču ir pamats domāt, ka daži mazuļi piedzimst arī Latvijas liedagos, kur mātes tos veiksmīgi izbaro.

Diemžēl reizēm uz zoodārzu tiek nogādāti labā kondīcijā esoši ronēni, kuriem palīdzība nav vajadzīga. Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, zoodārzs un Dabas aizsardzības pārvalde aicina ronēnus bez konsultācijām ar vides speciālistiem negūstīt un neglābt.

«Rānda» no Ventspils ostas jūrā dosies 21.augustā pulksten 13.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu