Mirskim 16 braucamie, Šleseriem — pieci mersedesi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Automašīna ne vienmēr ir tikai pārvietošanās līdzeklis. Nereti tas ir arī statusa apliecinājums un prestiža jautājums. Valsts amatpersonu deklarācijās rakstītais ļauj secināt — dārgu un jaunu automašīnu iegāde ir aktuāla arī mūsu politiķiem.

Turklāt ar vienu braucamrīku nereti ir par maz. Un arī vairākus gadus pārvietoties vienā un tajā pašā automobilī kļūst apnicīgi, tāpēc mūsu amatpersonas mašīnas maina bieži.

Auto–līderu nav

Deklarācijās rakstītais atklāj, ka, piemēram, Šleseru pāris iecienījis «Mercedes-Benz» markas automašīnas. Uz satiksmes ministra Aināra Šlesera (LPP/LC) vārda reģistrēti divi šādi automobiļi — 2006. gada un 2007. gada izlaiduma. Savukārt viņa sievai, Saeimas deputātei Inesei Šleserei (LPP/LC), pieder trīs mersedesi — 1999. gada, 2001. gada un 2006. gada izlaiduma. Tiesa, vecākais auto pirms septiņiem gadiem ticis nozagts. Līdz ar mersedesiem A. Šleseram pieder 2002. gadā ražots un tajā pašā gadā iegādāts «Mitsubishi Pajero».

Taču kopumā «Mercedes» markas automašīnas gan nav populārāko vidū amatpersonu autoparkos. «Mercedes-Benz» reģistrēts arī uz bijušā finanšu ministra, tagad Saeimas deputāta Oskara Spurdziņa (TP) vārda — 2002. gadā viņš bija iegādājies 1989. gadā ražotu šīs markas modeli. Taču pērn viņš iegādājies jaunu — 2007. gada izlaiduma — «Škoda Octavia».

Nevar gan teikt, ka amatpersonu izvēlē būtu kāds izteikts līderis. Samērā daudz ir «Audi» markas automašīnu, «Mitsubishi», «Peugeot», taču tiek braukts arī ar «Citroen» un SAAB.

Iztiek bez sava, izmanto citu

Daudziem auto arī nepieder. Piemēram, mašīnas īpašumā deklarācijās nav norādījuši deputāti Augusts Brigmanis (ZZS), Aigars Kalvītis (TP), Māris Grīnblats (TB/LNNK), Juris Dobelis (TB/LNNK), Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC), valdības locekļi — iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards, kultūras ministre Helēna Demakova, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns — un citi. Savukārt no trīs augstākajām valsts amatpersonām auto īpašumā ir tikai premjeram Ivaram Godmanim — 2005. gadā iegādāta 1999. gada «Toyota Land Cruiser». Tiesa, lielai daļai savs braucamais nemaz nav nepieciešams, jo lietošanā ir dienesta automašīna. Bet daļa amatpersonu lieto uz sev piederošu uzņēmumu vārda reģistrētas automašīnas. Piemēram, Dz. Jaundžeikars brauc ar «Hyundai Santa Fe», kas pieder vienam no viņa uzņēmumiem.

Jo jaunāks, jo labāk

Kopēja ir tendence iegādāties arvien jaunākus auto. Pirms dažiem gadiem pārsvarā tika pirkti jau kādu laiku kalpojuši auto, bet tagad arvien biežāk tiek iegādātas jaunas mašīnas, kas ražotas tajā pašā gadā vai gadu iepriekš, pirms izdarīts pirkums. Jau minēts, ka pērn pie jauniem auto tikuši Šleseri un O. Spurdziņš. Jaunu «Nissan» iegādājies arī bērnu lietu ministrs Ainars Baštiks, nomainot savu 2004. gadā pirkto «Renault», bet «Latvenergo» valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons ticis pie 2007. gadā ražota «Jaguar». Salīdzinoši jauni auto ir arī ārlietu ministram Mārim Riekstiņam (TP) — 2006. gadā iegādāts 2006. gadā ražotais «Mitsubishi», Artim Kamparam (JL) lietošanā ir 2006. gadā reģistrēts 2006. gada izlaiduma «Peugeot 407», deputāts Māris Kučinkis (TP) brauc ar 2006. gadā reģistrētu 2006. gada «Škodu», nomainot savu 2003. gadā pirkto 1992. gada izlaiduma «Mazdu».

Arī kolekcionē

Deklarācijas atklāj arī vienas otras amatpersonas aizraušanos ar mašīnu kolekcionēšanu. Tā, piemēram, teju vesels senu automašīnu autoparks ir deputātam Aleksandram Mirskim (SC). Viņa īpašumā ir 16 braucamrīku.

Piemēram, 1955. gadā ražotie GAZ 69 un GAZ M20, 1958. gada un 1963. gada izlaiduma GAZ M21, 1943. gada «Willys MB», vairāki seni motocikli. Bet no jaunākajiem braucamrīkiem A. Mirskim pieder 1990. gada «Jeep Wrangler», lietošanā reģistrēts 2007. gada «Land Rover Discovery», kā arī 2007. gadā ražota motorlaiva.

No sev raksturīgā vaļasprieka joprojām nav atteicies arī deputāts Einars Repše (JL), kuram īpašumā ir 2006. gadā iegādāta lidmašīna «Flightstar 2SC».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu