Nelaimes ceļas no salīdzināšanas. Īpaši gultā...

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA

Kāpēc daži pretējā dzimuma pārstāvji rosina lielāku vēlmi mīlēties nekā citi?

Seksologi uzskata, ka feromonu, bioloģiski aktīvo vielu, loma seksuālās pievilkšanās veicināšanā tiek pārspīlēta. «Patiesībā to var skaidrot ar bioenerģētiskā lauka starojumu, tāpēc daži  uzbudina vairāk nekā citi. Parasti sievietes to izjūt labāk nekā vīrieši,» komentē Ināra Roja.

Tomēr katram ir sava īpatnēja ķermeņa smarža, kas var partneri gan piesaistīt, gan atbaidīt. Mīlas brīdi var sabojāt sviedru aromāts, izteikts dezodoranta vai smaržu tvans. Tāpat arī tabakas smārds no smēķētāja mutes un matiem.

«Dažiem neveiksmes labāk patīk izskaidrot ar bioloģiskiem iemesliem, taču patiesībā arī intīmajā dzīvē svarīgāki ir sociāli apsvērumi,» uzskata Dainis Balodis. Piemēram, sievai ir veiksmīgāka karjera, bet vīrs nespēj to pārdzīvot. Viņa potence tāpēc ne vienmēr pavājinās, taču nepilnvērtības sajūta traucē izbaudīt seksu un apmierināt sievieti.  

Mēdz sacīt — visas nelaimes ceļas no salīdzināšanas. Dakteris Balodis domā, ka pieredzei seksā nav būtiskas lomas. Iemīlējušies tagadējo partneri nesalīdzina ar iepriekšējiem. Pārējiem būtu vērts tikt skaidrībā — ko īsti vēlos un ko varu darīt, lai to dabūtu? Vai tas otrs ir īstais un vienīgais? Bet varbūt manas fantāzijas patiesībā nemaz nav tik svarīgas?

Ja otra pusīte atzīst, ka ar citu gūta lielāka bauda, tas bieži vien liecina par vēlmi pazemot partneri vai atriebties viņam par kādu pāridarījumu. Par savu seksuālo pieredzi — ne labu, ne sliktu — otram nevajadzētu stāstīt, lai arī viņš to prasa. Noslēpumainība šajā ziņā ir labāka, jo atstāj iespēju fantazēt. Katras attiecības ir neatkārtojamas, nav salīdzināmas ar citām.

Dažkārt doma, ka dzimumdzīvē viss nav kārtībā, ienāk prātā, skatoties kinofilmas, kurās ir vētrainas kaisles ainas. Tās ir uzšūmētas pasakas pieaugušajiem — dzīvē tā nenotiek! Īpaši bieži tādēļ iekrīt jaunieši, secinot, ka nav atraduši īsto partneri. Patiesībā dzimumaktam nav jānotiek stundām ilgi, ar elsām un mežonīgiem kliedzieniem. Orgasms mēdz izpausties dažādi.

Žurnāla konsultante Ināra Roja,
medicīnas doktore, Rīgas 1. poliklīnikas neiroloģe, seksoloģe, ģimenes un pāru konsultante, hipnoterapeite

Žurnāla konsultants Dainis Balodis,
seksologs, psihoterapeits

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu