4. Kas šodien jāredz «Arsenālā»? «Apollo» filmu TOP 3

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 15. septembrī, mūsu izvēlētās filmas baudāmas, neatstājot kinoteātra «Rīga» svaigi izremontētās sienas. Lielajā zālē te šodien skatāmas divas filmas — Alēna Renē «Sirdis» un Sāras Pollijas «Prom no viņas», savukārt Mazajā zālē — emocionāls režisora Dereka Džārmena dzīves portretējums dokumentālajā filmā «Dereks».

Kinoteātris «Rīga», Lielā zāle, plkst. 16.30
SIRDIS

Par ir ko filma?

Seši dzīvē apmaldījušies personāži meklē ceļu uz laimi un mīlestību. Viņi ir aizmirsuši, kā tas ir — mīlēt un saprasties ar citiem, un viņu dienas ir tikpat aukstas kā aizsnigusī Parīze. Taču agri vai vēlu tajās atvērsies jaunas lappuses, jo, viņiem pašiem nezinot, viņu dzīves savā starpā ir saistītas.

Kāpēc jāredz?

Veidotā pēc Alana Ekborna lugas, kino meistara Alēna Renē («Hirosima, mana mīla», «Pērn Marienbādē») cietsirdīgajā komēdijā «Sirdis» pasaules mīlestības pilsētu Parīzi sastindzinājusi vientulības ziema. Te nerisinās kaislīgi mīlas stāsti, bet atklājas galveno varoņu dzīves — vientuļas, aukstas un atsvešinātas kā sniegos tītā pilsēta. «Sirdis» varētu uzskatīt par franču atbildes sveicienu amerikāņa Pola Tomasa Andersona «Magnolijai», kur «Magnolijas» smagmi aizstājis franču šarms un šķietams vieglums, kaut gan tā gluži nebūtu taisnība, jo  pat pašos gaisīgākajos mirkļos režisors pamanās filmu pacelt traģēdijas augstumos. Nemitīgi krītošais sniegs «Sirdīs» ir tikpat nereāls un mākslīgs kā «Magnolijas» varžu lietus, pasvītrojot tā simbolisko nozīmi filmas atmosfēras veidošanā. «Sirdis» pierāda, ka 84 gadus vecais režisors Alēns Renē joprojām ir sava aroda meistars.

Kinoteātris «Rīga», Lielā zāle, plkst. 21.15
PROM NO VIŅAS

Par ko ir filma?

Cik grūti ir kļūt vecam? Fiona un Grants ir precējušies jau četrdesmit gadu, un nu pārim jāsastopas ar vienu no sarežģītākajiem pārbaudījumiem viņu kopdzīves laikā — sieva sirgst ar Alcheimera slimību. Fiona kļūst tik izklaidīga, ka apmaldās, un vīram nākas viņu meklēt. Pēc šā atgadījuma abi pieņem lēmumu — sievietei jādodas uz aprūpes namu. Grantam nākas saskarties ar veco ļaužu nama skumjo realitāti, uz kuras fona viņa sieva krasi mainās.

Kāpēc jāredz?

Sāras Pollijas filma ir viena no daudzajām «Arsenāla» programmā, kas skar novecošanas un vecuma jautājumus. It kā pasaule tikai nupat būtu pamanījusi, ka cilvēka dzīvē ir arī šāda stadija. Sāras Pollijas (veidojot šo filmu režisorei bija tikai 26 gadi)  inteliģentā un gudrā filma kaut arī salauž skatītāju sirdis, tomēr nedara to ar brutālu spēku. Interesanti, ka tieši šai filmai, nevis kādam sirdi plosošam kaislību portretējumam izdodas atklāt visvairāk patiesības par īstu, patiesu mīlestību. Viens no filmas trumpjiem ir talantīgās britu aktrises Džūlijas Kristijas, kas pēdējos gados uz ekrāniem redzēta reti, fantastiskais tēlojums. Viņas ekrāna partneris ir izcilais kanādiešu aktieris Gordons Pinsents. Filma, ko dažbrīd smagi un grūti skatīties, bet pēcāk neiespējami aizmirst. Viena no pagājušā gada labākajām filmām.

Kinoteātris «Rīga», Mazā zāle, plkst. 18.00
DEREKS

Par ko ir filma?

Filmas pamatā ir iepriekš nepubliskota videointervija ar vienu no Lielbritānijas oriģinālākajiem kino māksliniekiem — Dereku Džārmenu. Tā uzņemta 1990. gadā neilgi pirms režisora nāves no AIDS. Filma ir gan stāsts par unikālas personības dzīvi un daiļradi, gan 60.–90. gadu Anglijas portretējums, sākot ar panku pagrīdes mākslas veidošanos. «Dereka» scenārija autore un aizkadra balss ir starptautiski atzītā britu aktrise Tilda Svintone, kas debitēja tieši Dereka Džārmena filmā «Karavadžo» (1986). Filma izrādīta Sandensas un Berlīnes kinofestivālos.

Kāpēc jāredz?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu