«Arsenāls» gatavs startam

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

 10. septembrī plkst. 12:00 notika «Arsenāla» preses konference, kurā tika izstāstīts viss par «Arsenāla» īpašajiem pasākumiem, semināriem, viesiem un balvām. «Arsenāla» prezidente Elvita Ruka, atzina, ka kinoforuma programma noteikti ieinteresēs visplašāko skatītāju loku, atgādinot par festivāla fokusu, kas veltīts klusuma pārejai skaņā jeb mēmā kino pārtapšanai par skaņas kino. Šajā sakarā «Arsenālā» tiks demonstrēti izcili mēmā kino šedevri – amerikāņu arthouse filma «Salome», ar kuras seansu piektdienas vakarā tiks atklāts «Arsenāls»; šajā pašā vakarā Vērmanes dārzā notiks Nordea brīvdabas seanss filmai «Kāzas Hardangerā», kā arī festivālā divos seansos (Rīgā un Liepājā) tiks demonstrēta filma «Saullēkts».

«Arsenāls» šogad savu darbu pirmo gadu uzsācis bez Augusta Sukuta, «Arsenāla» rīcības komitejas priekšsēdētājs Māris Gailis atzina, ka savākta spēcīga jauna komanda un atgādināja, ka savulaik festivāla nosaukums izvēlēts saistībā ar kino kā spēcīgu «ieroču arsenālu», kas spēj atstāt dziļu emocionālu iespaidu un pat izmainīt dzīves.

 Šogad 10 no «Arsenāla» filmām tiks izrādītas arī Liepājā, un  Liepājas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde izteica cerību, ka «Arsenāla» norise Liepājā kļūs par tradīciju, kas īpaši nozīmīga, Liepājai pretendējot uz Eiropas Kultūras galvaspilsētas statusu. Liepājā festivāla atklāšana notiks 16. septembrī ar mēmās filmas «Saullēkts» seansu Sv. Trīsvienības katedrālē, filmu pavadīs ērģelnieks Aivars Kalējs. Savukārt festivāla noslēgumā Liepājā viesosies Krievijas avangarda režisors Jevgeņijs Jufits.

«Arsenāla» Baltijas konkursa skates atklāšanā tiks demonstrēta viena no pirmajām Rīgā uzņemtajām spēlfilmām «Ebreju kursistes traģēdija» (1913) un saistībā ar to, ka pirmie kino veidotāji Latvijā bijuši ebreju tautības, Gita Umanovska, Ebreju biedrības izpilddirektore, aicināja visus apmeklēt izstādi «Ebreju kinoiela», kuras atklāšana notiks 17. septembrī.

 Šogad «Arsenāls» aicina apmeklēt arī semināru programmu, kas notiks «Eiropa City Riga Hotel» 15. un 16. septembrī. Kā informēja semināru koordinatore Sanita Grīna, ar lekcijām uzstāsies Norvēģijas Filmu institūta zinātniskais līdzstrādnieks Bents Kvalviks, kinozinātnieks, Čikāgas universitātes profesors Juris Civjans un LU Sociālo zinātņu profesore Vita Zelče. Semināru programmas ietvaros 19. septembrī tiks demonstrētas arī dokumentālās filmas «Sirreālisma gultā. Sukuts» un «Padomju stāsts».

Starp festivāla viesiem šogad ir režisori Kira Muratova, Jevgeņijs Jufits (viņa filmu retrospektīva būs skatāma k/t «K.Suns»), Sergejs Ovčarovs, Estebans Sapirs, Dimitris Karakacanis un citi, arī gandrīz visu Baltijas konkursa filmu pārstāvji. Starp «Arsenāla» žūriju locekļiem ir gan Kannu, gan Karlovi Varu festivālu pārstāvji.

 Tradicionāli «Arsenāla» Grand Prix tiek izlozēta, bet Baltijas konkursa skates žūrija pasniedz balvas skates labākajai spēlfilmai, dokumentālajai filmai un animācijas filmai. Kā informēja Elvita Ruka,  par jauno festivāla tradīciju no šī gada būs īpašā balva festivāla noslēguma filmai par radošo enerģiju, ka arī tiks pasniegta Austrijas vēstniecības īpašā balva Baltijas konkursa labākajai debijai. Īpaša balva – «Air Baltic» dāvināts ceļojums uz Venēciju 2009. gada rudenī – tiks izlozēta starp tiem skatītājiem, kas apmeklēs konkursa skati (k/t «Rīga») un aizpildīs anketas.

12. septembra vakarā skatītāji ir aicināti uz brīvdabas seansu Vērmanes dārzā, kur tiks izrādīta filma «Kāzas». Skatītājiem ir sagādāts pārsteigums – tie, kas uz seansu atnāks saposušies kāzinieku – līgavu un līgavaiņu – tērpos, saņems brīvbiļetes arī uz citiem kino foruma «Arsenāls» seansiem.

«Arsenāla» katalogu no 10. septembra iespējams iegādāties  k/t «K.Suns» kasē un no 13. septembra k/t Rīga «Arsenāla» Servisa birojā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu