Afrodītes dāvanas mīlniekiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Jūs esat uzaicinājis pie sevis kādu sev ļoti tīkamu būtni. Klusībā cerat, ka piedzīvosiet brīnišķu mīlas nakti, taču joprojām esat neskaidrībā, kā un ko darīt, lai pirmās tikšanās stundas nepārvērstos mulsā un neveiklā klusēšanā. Ko darīt? Dodieties abi uz virtuvi…

Jūs jau tik ilgi esat kopā un joprojām cerat uz kaisles uzliesmojumiem mīļotā cilvēka apskāvienos, bet pamatoti uztraucaties par rutīnu, kas tik nemanot iezagusies jūsu intīmajā dzīvē. Ko darīt? Dodieties abi uz virtuvi! Iespējams, ka nebūs pat iepriekš jāķemmē tirgus vai veikals, jo attapīgais Eross kādu no saviem mīlas ieročiem noteikti būs paslēpis starp sagādātajiem uztura līdzekļiem.

Taču uzmanieties: jau Paracelzs savos medicīniskajos rakstos mācījis, ka pārslogots kuņģis ir mīlestības traucēklis un tikai mērenība ēšanā, kā arī priekšzīmīga Afrodītes barība ir mīļāko panākumu ķīla! Pārēšanās izjauc organismā līdzsvaru, notrulinot ne tikai domāšanu, bet arī vājinot dzimumtieksmi. Labus panākumus nodrošinās uzturvielas, kas ir bagātas ar minerālvielām, vitamīniem un albumīniem, kas veicina seksuālo aktivitāti.

Brīnumzālītes — selerijas

Jau ļoti tālā pagātnē cilvēki starp ēdamajām vielām meklēja kaut ko tādu, kas veicinātu jutekliskumu. Un atrada. Arī mūsdienu zinātne apstiprina, ka dažas vielas stimulē seksualitāti. Erosa ieroči jeb grieķu mīlas dievietes Afrodītes dāvanas ir vielas, kas gādā par labu seksuālo veselību un dzimumaktivitāti.

Viens no vissenāk lietotajiem afrodiziakiem ir selerijas. Della Porta raksta, ka senāk raganas savas slotas ierīvējušas ar ziedi, kuras pamatsastāvu veidojusi sagrūsta selerijas sakne, jo tieši tai piemītot «neizmērojams radošs spēks», tāpēc visiem, kuri vēlas pierādīt savas spējas mīlas mākslā, virs gultas jāpakarina saišķītis šīs brīnumzālītes. Nav zināms, vai vēsturei pazīstamā Pompadūras kundze, Francijas karaļa Ludviķa XV favorīte, arī bija piedalījusies kādā raganu sabatā, bet sevis iekvēlināšanai viņa lietojusi īpašu dzērienu: tasei karstas šokolādes viņa pievienojusi nedaudz seleriju sulas un ambras.

Ambra ir dažu vaļveidīgo organismu izstrādāts produkts, ko var dabūt aptiekās tablešu veidā un ko iesaka lietot fiziska noguruma novēršanai. 18. gadsimtā pazīstamais gastronoms Brijā-Savarēns ambru košļājis dienās, kad pārāk spiedīga likusies nodzīvoto gadu nasta, nu, tik spiedīga, ka traucējusi nodoties mīlas rotaļām ar jauniņām skuķēm viņa astoņdesmit un pāri gados…

Dižo prātu padomi

Ja tomēr līdz aptiekai par tālu un par selerijām arī neesat sajūsmā, iespējams, jūsu pārtikas krājumos būs aizķēries kāds sīpols. Lūk, ko pamācoši rakstījis dižais Ovīdijs: «Dažas sievietes ieteic tādas zāles kā mārsils, taču tas var tikai kaitēt mīlas lietai un ir indīgs. Mīlas dieviete nedāvā priekus tiem, kuri ķeras pie tādas varmācības. Labāk ņem lielu sīpolu, kādu stimulējošu zāli no tām, kuras aug tavā sakņu dārzā, dažas olas un medu…»

Zāle, kuru filozofs un dzejnieks iesaka ņemt no dārza, ir sinepes, kuras senie romieši bija ļoti iecienījuši un tolaik uzskatīja par visspēcīgāko mīlas stimulatoru.

Runājot par sīpoliem, neliela nianse — Ovīdijs domā, ka sarkanie sīpoli seksuālas kaisles veicināšanai noteikti der labāk par dzeltenajiem. Bet varbūt viņš tā domāja tāpēc, ka tolaik rozā sīpoli vien bija pieejami? Ar tiem tiešām bija bagāta visa Apenīnu pussala, un iedzīvotāji tos pārtikā lietoja neierobežotos daudzumos.

Ovīdijs arī rakstīja, ka ceptas olas ar rozā sīpoliem spēj atmodināt pat to jūtas, kam tās «aizsnaudušās pirms daudziem gadiem». Slavas dziesmas sīpoliem kā seksualitātes veicinātājiem dziedāja arī cits romiešu dzejnieks — Marciāls.

Tikai atšķirībā no Ovīdija viņš mārsilu jeb lauka timiānu arī pieskaitīja afrodiziakiem, noliedzot grieķu salātu labvēlīgo iespaidu uz seksualitāti. Grieķijā šos dārzaugus cildināja un pasniedza galdā svinību laikā par godu Afrodītei un Adonisam. Alcifrons, grieķu dzejnieks, aprakstot Afrodītei veltītās mīlas dzīres, uzskata, ka mīlas priekus palīdzēs baudīt jauna kazlēna gaļas gabaliņi, sautēta vistiņa, svaigas novārītas olas, «mīkstas un trīcošas kā nimfas gurni», arī gliemeži, irbes, selerijas un salāti, īpaši tie, kurus dievinājusi Afrodīte, — sīklapaini, ar dzeltenu dzīslojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu