Knišļi varētu atkal parādīties sutīgā laikā pirms pērkona negaisa

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Liellopiem bīstamie knišļu bari šogad parādījušies neierasti agri un var atkal īpaši aktivizēties sutīgā laikā pirms pērkona negaisa, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Kuldīgas novada veterinārārste Gunta Ēķe.

Kā ziņots, tieši pirms nedēļas - 20.maijā - vairākās Kuldīgas novada zemnieku saimniecībās knišļu bari sakoda vairākas govis. Sākotnēji liellopu audzētāju kooperatīva "ABC projekts" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vāgners "Nozare.lv" ziņoja, ka bojā gājušas 15 govis, tomēr vēlāk izrādījās, ka no knišļu kodumiem nopietni saslimušas piecas govis, no tām viena gājusi bojā.

"No knišļu kodumiem cieta liellopi vairākās zemnieku saimniecībās. Piecas govis nopietni saslima, un vienu no tām neizdevās glābt. Tomēr patlaban saimniecībā viss kārtībā - dzīvnieki katru dienu tiek apskatīti un situācija ir normas robežās. Zemnieki ir brīdināti, un viņiem pašiem jāskatās, kas notiek ganībās. Jārēķinās, ka knišļi ne vienmēr uzbrūk saulainā laikā - lieli kukaiņu bari var atklīst sutīgā laikā, īpaši pirms pērkona negaisa. Iepriekšējās vasarās knišļi lielos baros parādījās tikai pēc Jāņiem, šogad tas notika mēnesi ātrāk," sacīja Ēķe.

Arī pārtikas un veterinārā departamenta Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece sacīja, ka novada zemnieki ir informēti par rīcību knišļu baru parādīšanās gadījumā. "Patlaban PVD rīcībā nav informācijas, ka vēl būtu atkārtojušies knišļu uzlidojumi. Ir nopirkti kukaiņu atbaidīšanas līdzekļi, un zemnieki zina, kas ir jādara. Dzīvnieki pirms izlaišanas ganībās jāapstrādā ar šiem līdzekļiem, taču pirms to iegādāšanās noteikti jākonsultējas ar veterinārārstu, jo līdzekļu sastāvā var būt vielas, kuru lietošana produktīvajiem dzīvniekiem ir aizliegta."

Ja rodas aizdomas, ka dzīvnieku smagi sakoduši asinssūcēji kukaiņi, dzīvnieku vēlams pārvietot uz novietni vai nojumi transportējot, nevis dzenot, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts un jārīkojas pēc viņa norādījumiem, norādīja PVD pārstāve.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu