ANO brīdina par medūzu «apburto loku» Vidusjūrā (5)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārlieku lielā zivju nozveja Vidusjūrā ļāvusi savairoties medūzām, kas vēl vairāk samazina zivju krājumus, radot «apburto loku», no kura grūti izkļūt, ceturtdien brīdinājusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

FAO secinājusi, ka zivju pārzvejošana samazinājusi medūzu dabīgo ienaidnieku skaitu. Rezultātā izveidojies «apburtais loks», kurā medūzas, neviena neapdraudētas, barojas ar zivju ikriem un jaunajām zivtiņām, tādējādi vēl vairāk samazinot zivju krājumus.

FAO norādījusi, ka zivju krājumi joprojām nav atguvušies no medūzu «Pelagia noctiluca» straujās savairošanās Adrijas jūrā pirms aptuveni 20 līdz 30 gadiem.

Tomēr FAO norādījusi, ka medūzu savairošanos var būt izraisījuši vairāki faktori, tostarp globālā sasilšana un mākslīgā mēslojuma un notekūdeņu pieplūdums, kas vairo medūzu barības vielas.

Medūzu apkarošanai organizācija ierosinājusi vairāk izmantot tās pārtikā un medicīnā, kā arī kosmētikā.

Ir atklāta «nemirstīgā medūza», kas spējīga novērst savu novecošanas procesu, norādījusi FAO, piebilstot, ka tas nākotnē, iespējams, ļauj cerēt uz spēcīgu kosmētikas produktu izveidošanu pret novecošanu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu