Kā strīdēties PAREIZI

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA - AFI

Sastrīdējos ar mīļoto vīrieti. Man tas nepatika. Viņam arī.

Psihologi iesaka: strīdoties vienmēr ir jāatrod kompromiss. Ko darīt, ja ne vienmēr to gribas meklēt? Ir reizes, kad otrs kaitina ar pilnīgi visu, ko dara un saka. Tādās reizēs es skaitu līdz desmit. Vai izeju ārā no istabas. Vai cenšos par to nedomāt.

Bet tas situāciju neuzlabo. Mans noskaņojums ķīvēties nav pārvarams. Un nav jau tā, ka es vienīgā kašķējos. Arī vīrietim mēdz būt dienas, kad viņš ar kreiso kāju no gultas izkāpts.
Līdz šim mana pieredze rāda, ka riktīgam strīdam nepieciešams, lai abas puses būtu sliktā garastāvoklī. Savukārt efektīgam strīdam vislabāk noderēs draugi kā atsaucīga auditorija. Bet nežēlīgam strīdam, ieteiktu izvēlēties pusdienas pie mammas. 

Neskatoties uz to, kādas dekorācijas būsiet izvēlējušies, strīdam it kā vajadzētu palīdzēt nolaist tvaiku. Ja nav prasmes to darīt produktīvi, gaidītā atvieglojuma vietā krājas vēl lielāki aizvainojumi.

Vai risinājums būtu — nestrīdēties? Kādā padomu vācelītē lasīju, ka nestrīdas tikai tie pāri, kuriem ir vienaldzīgs otra viedoklis. Secinu, tādā gadījumā nav arī jāpierāda savs viedoklis. Nu kurš gan ies lamāties sabiedriskajā transportā, pierādot vienaldzīgiem pasažieriem savu patiesību.

Man sava vīrieša viedoklis ir ļoti svarīgs, pat tad, ja tas nesakrīt ar manējo un tātad var tikt uzskatīts par nepareizu. «Nu kādas muļķības tu domā», «tā nemaz nav», «tu domā nepareizi» utt. — tie ir izplatītākie apvainojumi, ar kuriem apmaināmies strīdu karstumā.

Pēdējā kaislīgajā viedokļu apmaiņā, kura, kā pa nelaimi, notika, apciemojot tuvus draugus, mēs atskārtām: ja nu bez strīdiem nevar iztikt, tad ir jāiemācās to darīt! Jāpiekrīt vien senajam teicienam, ka strīdos dzimst patiesība. Atklājas lietas, līdz kurām pats neaizdomāsies.

Produktīvi strīdi uzlabo attiecību kvalitāti. Dažiem pāriem strīdi pat ir vienīgā iespēja paust savas patiesās jūtas. Visu pārdomājot, es naski metos šķirstīt gudras grāmatas un citus izziņu avotus un, lūk, kādus padomus atradu. Ceru, ka tie palīdzēs arī jums. Man palīdzēja.

Kā strīdēties pareizi:

• Nevainot partneri, jo tas liek otram nostāties pašaizsardzības pozīcijā.

• Uzklausīt partneri, nepārtraucot to.

• Pievērst uzmanību tad, ja kāds lūdz tev mainīties, iespējams, otram ir taisnība.

• Risināt pašreizējo problēmu. Nešķiest veltīgi laiku un enerģiju pagātnei, kuru nevar mainīt un kas var samudžināt šodienas jautājumu.

• Izvēlēties vārdus; lamāšanās un noniecināšana tikai pazemo otru cilvēku.

• Izvairīties no strīdēšanās vēlu vakarā vai agri no rīta, šajos diennakts laikos cilvēks lietas uztver nopietnāk.

• Mācēt apstāties pēc strīda un noklusēt sīkas pārestības sajūtu.

• Pēc strīda paust savu mīlestību, jo citādi — kamdēļ gan jūs strīdējāties?!

Varbūt starp jums ir kādi, kuri iemācījušies vēl labāk strīdēties.? Tad neskopojieties ar padomiem!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu