Starptautiskais aizdevums līdz šim lielākoties izmantots valsts parāda atmaksai

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas līdz šim saņemtais starptautiskais aizdevums lielākoties izmantots valsts parāda atmaksai un budžeta deficīta segšanai, aģentūru BNS informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

No Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) līdz šim Latvija saņēmusi 415,4 miljonus latu, un lielākā daļa no tā jeb 361,8 miljoni latu izmantoti valsts parāda atmaksai un pārfinansēšanai. No SVF aizdevuma 53,6 miljoni latu izlietoti valsts budžeta deficīta segšanai, bet valsts budžeta aizdevumiem pašvaldībām un pašvaldību uzņēmumiem izmantoti 832 tūkstoši latu.

Savukārt no līdz šim saņemtā Eiropas Komisijas (EK) aizdevuma, kas bijis 701,1 miljons latu, Latvija valsts parāda atmaksai un pārfinansēšanai izlietojusi 306,9 miljonus latu, valsts budžeta deficīta segšanai izlietoti 225,5 miljoni latu, bet valsts budžeta aizdevumiem pašvaldībām un pašvaldību uzņēmumiem tērēti 5,2 miljoni latu. No EK aizdevuma 163,4 miljoni latu izlietoti atbalstam finanšu sektora stabilizācijai - termiņnoguldījumam «Parex bankā» sindicēto kredītu atmaksai.

Latvija pagājušā gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu - šie līdzekļi ir paredzēti galvenokārt budžeta deficīta segšanai un banku sektora stabilizācijai.

Eiropas Komisija 27.jūlijā piešķīra Latvijai starptautiskā aizdevuma nākamo kārtu - 1,2 miljardus eiro. Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis iepriekš pavēstījis, ka no EK saņemtais 1,2 miljardu eiro aizdevums tiks tērēts banku sistēmas stabilizācijai, budžeta deficīta segšanai un valsts parāda pārkreditēšanai. Arī SVF apliecinājis gatavību Latvija piešķirt nākamo aizdevuma daļu 200 miljonus eiro. Par aizdevuma piešķiršanu Latvijai vēl būs jālemj SVF valdei, kas to plāno darīt tuvāko nedēļu laikā.

Latvija šogad pirmajā ceturksnī no starptautiskā aizdevuma saņēma vienu miljardu eiro, ko aizdeva Eiropas Komisija. Savukārt pērnā gada nogalē apmēram 600 miljonus eiro Latvijai aizdeva Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu