Valsts noslēpums: Zatlere dodas uz tirgu ar bākugunīm

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Evija Trifanova

Faktiski viss, kas saistīts Valsts prezidenta dzīvesbiedres Lilitas Zatleres bākuguņoto došanos iepirkties uz Vidzemes tirgu, gluži tāpat kā ar mediju pamanīto prezidenta dēla Kārļa braucienu uz Eiropas basketbola čempionāta spēlēm Liepājā nodokļu maksātāju apmaksātā auto, tiek uzskatīts par valsts noslēpumu, tas izriet no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera Jura Maklakova skaidrojumiem.

Izdevuma «Vakara Ziņas» šovasar publicētajai informācijai, no kuras izriet, ka Valsts prezidenta darbības nodrošināšanai domātais autotransports izmantots, lai uz basketbola čempionāta spēli nogādātu Valsts prezidenta Valda Zatlera dēlu Kārli, augusta sākumā sekoja portālā «vipi.lv» publicēts kādas aculiecinieces stāstījums par Lilitas Zatleres došanos uz Vidzemes tirgu, kas atrodas pārsimts metru attālumā no Zatleru Rīgas dzīvokļa.

«Jau tuvojoties tirgum no Tērbatas ielas puses, uzmanību piesaistīja tieši pret tirgus vārtiem stāvošās divas mašīnas. Pretēji jebkādiem satiksmes noteikumiem uz patukšās ielas bija novietots džips un vieglā automašīna, aprīkota ar zilajām bākugunīm. Abās mašīnās, modri vērojot apkārtni, sēdēja vismaz pa diviem muskuļotiem vīriem. (..)

Ejot iekšā pa tirgus vārtiem, manu ceļu pēkšņi šķērsoja muskuļots vīrietis, tiku gandrīz iespiesta sienā. Tikai pēc tam pamanīju, ka aiz vīrieša soļo trausla, blonda sieviete, kurā nebija grūti atpazīt mūsu valsts pirmo lēdiju,» vēstīja aculieciniece, piebilstot: īpaši kurioza situācija šķietot tāpēc, ka Zatleru pāra dzīvoklis atrodas apmēram 200 metru attālumā no Vidzemes tirgus, taču tas netraucē prezidenta kundzei mērot šo ceļu divās automašīnās vismaz piecu apsardzes vīru pavadībā.

Gan Valsts prezidenta kanceleja, gan NBS, kas Valdi Zatleru nodrošina ar autotransportu (kā rezultātā reālie prezidenta tēriņi ir lielāki, nekā tiek uzrādīts kancelejas budžetā), ir gatavi atzīt tikai to, ka Vidzemes tirgu šā gada 9. augustā apmeklējis «Valsts prezidents kopā ar ģimenes locekli». Maklakova skaidrojumā, «veicot Valsts prezidenta un viņa ģimenes locekļa drošības eskortu, pārvietošanās maršruta starpposmā tika veikta apstāšanās Tērbatas ielas posmā pie Vidzemes tirgus».

Taču izrādās, ka tas, cik nodokļu maksātājiem izmaksā viena Valsts prezidenta dzīvesbiedres iepirkšanās piecu vīru pavadībā un ar divām automašīnām, NBS komandiera izpratnē ir valsts noslēpums. Juris Maklakovs nesniedza atbildi ne uz jautājumu, cik izmaksāja NBS Militārās policijas automašīnu izmantošana šim tirgus apmeklējumam, ne uz jautājumu, cik bieži vispār šīs automašīnas tiek izmantotas tirgus apmeklējumiem.

Toties Maklakovs izteica vēlmi īpaši norādīt to, ka «NBS Militārās policijas rīcībā esošie transportlīdzekļi netiek izmantoti Valsts prezidenta vai viņa ģimenes locekļu personiskām vajadzībām, bet tiek izmantoti, lai nodrošinātu Valsts prezidenta, viņa ģimenes locekļu, personas, kas bijusi ievēlēta par Valsts prezidentu, Valsts prezidenta kancelejas un Valsts prezidenta rezidences aizsardzībā (apsardzē) un ar to saistītajos drošības pasākumos, kuri tiek veikti 24 stundas diennaktī».

Jāpiebilst, ka pats Valdis Zatlers jau kopš 25. jūnija mēģina sacerēt atbildi uz viņam oficiāli nosūtīto jautājumu, vai viņš kā Valsts prezidents atbalsta valsts autotransporta izmantošanu, piemēram, lai uz Eiropas čempionāta basketbolā spēlēm vai spēli nogādātu viņa dēlu Kārli Zatleru un viņa draugus.

Savukārt Juris Maklakovs un Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs pašlaik pārdomā, vai arī viņiem pieprasītā informācija par to, kādu kopējo summu no NBS un Valsts prezidenta kancelejas līdzekļiem izmaksājusi Valda Zatlera došanās uz ralliju «Kurzeme 2009», varētu būt valsts noslēpums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu