Jauniešiem par nežēlīgu slepkavību 10 gadi cietumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Diviem jauniešiem, kuru dēļ Alūksnes rajona Virešu pagastā naktī uz 1.martu ugunsgrēkā bojā gāja 1962.gadā dzimis vīrietis, Vidzemes apgabaltiesa Madonā šodien piesprieda vairāk nekā 10 gadus cietumā.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, 1990.gadā dzimušajam jaunietim tiesa piesprieda 13 gadus cietumā, piemērojot mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem. 1989.gadā dzimušajam jaunietim tiesa piesprieda 14 gadus cietumā, piemērojot mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

1994.gadā dzimušajam jaunietim, kurš nozieguma izdarīšanas brīdī bija nepilngadīgs un noziegumā nepiedalījās līdz galam, tiesa piesprieda nosacītu sodu - trīs gadus un sešu mēnešus cietumā, bez mantas konfiskācijas. Jaunietim piespriests pārbaudes laiks uz četriem gadiem un piemērots drošības līdzeklis par atrašanos konkrētā dzīvesvietā. Tāpat viņam būs jāiesaistās Valsts Probācijas dienesta programmās.

Pēc sprieduma pasludināšanas 1994.gadā dzimušais jaunietis tika atbrīvots, bet pārējie divi paturēti apcietinājumā, kur viņi atrodas jau no marta. Viņiem tika piemērots sods arī par nepilngadīgā iesaistīšanu noziegumā, un tiesa ņēma vērā arī iepriekš neizciestos sodus.

Jāpiebilst, ka prokurors abiem vecākajiem jauniešiem prasīja brīvības atņemšanu uz 15 gadiem, bet jaunākajam uz trīs gadiem. Jaunieši savu vainu nodarītajā atzina.

Viņi notiesāti pēc Krimināllikuma 176.panta 4.daļas par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas. Par šo noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz septiņpadsmit gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Lietas izskatīšana notika slēgtās tiesas sēdēs. Pilns sprieduma teksts būs zināms 22.oktobrī. Ja vainīgie to pārsūdzēs, lieta tiks izskatīta Augstākajā tiesā.

LETA jau ziņoja, ka 1.martā ap plkst.3.40 Alūksnes rajonā, Virešu pagastā, kādā lauku viensētā iegāja 1989.,1990. un 1994.gadā dzimuši jaunieši ar mērķi nolaupīt naudu.

Visi jaunieši bijuši alkohola reibumā, jo iepriekš viņi iekļuvuši Virešu pagasta veikalā, kur nolaupījuši alkoholiskos dzērienus, kurus paši arī tukšojuši.

Sākotnēji jaunieši bija nolēmuši iet aplaupīt pagastā dzīvojošu sievieti, taču viņu plāni mainījās. Nakts vidū viņi klauvēja pie mājas, kurā saimnieki - divi vīrieši - jau gulēja. Viens no vīriešiem, domādams, ka nāk viņa brālis, piecēlās un jauniešus ielaida iekšā. Tikuši iekšā, jaunieši sāka vīrieti fiziski ietekmēt un pieprasīja naudu un kredītkartes, kuru vīrietim nebija. Tad ieslēdza viņu skapī, sakot, ka izlaidīs ārā, kad dabūs naudu. Skapi jaunieši aizdedzināja.

Arī otrs - 1944.gadā dzimušais - vīrietis ticis piekauts, bet, kad mājā dūmu dēļ kļuvis grūti elpot, jaunieši no tās izgājuši.

1944.gadā dzimušais vīrietis atslēdzis skapi, atbrīvojis savu draugu un mēģinājis viņu iznest no mājas, taču, tiklīdz viņš atvēris mājas durvis, jaunieši, kuri ārpusē gaidījuši, viņam atkal uzbrukuši, iedzinuši atpakaļ mājā un no ārpuses durvis nobloķējuši.

Vīrietis, sapratis, ka viņam nebūs pa spēkam 1962.gadā dzimušo vīrieti iznest pa logu, viens pat aizbēdzis pa mājas aizmugures logu.

1989. un 1990.gadā dzimušie jaunieši jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā par dažādām sīkām zādzībām.

Neviens no jauniešiem nav bijis no nelabvēlīgas ģimenes, un visi ir Virešu pagasta iedzīvotāji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu