Repše Jakānam samazina algu, Zaļūksni atbrīvo no amata

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) nolēmis disciplināri sodīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu ar amatalgas samazināšanu par 20% uz pusgadu.

Savukārt VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridiskās daļas vadītāju Arti Zaļūksni sodīt ar atbrīvošanu no amata, portāls «Apollo» uzzināja Finanšu ministrijā.

Papildus ministrs uzdevis sākt regresa prasības celšanu, lai nodrošinātu visu materiālo zaudējumu, kas valstij tiks nodarīts VID amatpersonu prettiesisko rīkojumu rezultātā, segšanu no Jakāna un Zaļūkšaņa personīgajiem līdzekļiem. Tas skar atlīdzības izmaksu žurnālistes Ilzes Jaunalksnes telefonsarunu noklausīšanās krimināllietā apsūdzētajiem finanšu policistiem Vasilijam Kivļonokam un Jānim Laizānam saistībā ar viņu atjaunošanu amatā un citām viņu iespējamajām prasībām tiesā.

«Ir nepieņemami, ka VID ierēdņu nekvalitatīvas pienākumu pildīšanas rezultātā valstij nodarīti būtiski materiāli zaudējumi, turklāt ar savu rīcību amatpersonas ir acīmredzami kaitējušas valsts interesēm. Ir nepieņemami, ka VID atbildīgo amatpersonu rīcība kaitē visam dienestam — ja cilvēki, kas kontrolē nodokļu jomu, pieļauj tik elementārus pārkāpumus, tas rada šaubas par dienesta darbību kopumā. Es uzskatu, ka VID jābauda uzticība mūsu valsts uzņēmējos un katrā iedzīvotājā, rādot priekšzīmi ar savu darbību,» uzsver Repše.

Disciplinārlietas izmeklēšanas komisija pārbaudes rezultātā konstatēja, ka VID vadītāja Dzintara Jakāna rīcībā — prettiesisku rīkojumu parakstīšanā — saskatāmi klaji nolaidīga attieksme pret saviem pienākumiem pārraudzīt visa dienesta darbību. Tāpat komisija secināja, ka Jakāna argumentācija par savas rīcības likumību un pamatotību ir klaji maldinoša un neatbilstoša, tādēļ pārbaudes rezultātā lemts, ka Jakāns ir vainīgs un disciplināri sodāms.

Savukārt VID amatpersonas Zaļūkšņa rīcībā komisija konstatēja rupjus juridiska rakstura pārkāpumus, jo Zaļūksnis ir tieši atbildīgs par prettiesisko rīkojumu sagatavošanu. Komisija arī secināja, ka Zaļūksnis kā valsts amatpersona  zaudējis cieņu un uzticību, jo nav iespējams paļauties uz viņa turpmākās rīcības tiesiskumu un pamatotību. Šādas sekas ir vērtējamas kā atbildību pastiprinošs apstāklis, tādēļ komisija lēma, ka arī Zaļūksnis ir vainīgs un disciplināri sodāms, tomēr nebija vienisprātis par piemērojamā soda veidu. Finanšu ministrs, iepazīstoties ar komisijas atzinumu, lēma, ka atbrīvošana no amata ir atbilstošākais disciplinārsods.

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu