Jakāns nepildot Repšes rīkojumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Finanšu ministrs Einars Repše saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37. pantu, kas nosaka, ka augstāka iestāde vai amatpersona var pārņemt pakļautībā esošas iestādes vai pārvaldes amatpersonas lietvedībā esošu lietu savā kompetencē, pēc būtības ir pārņēmis savā kompetencē Valsts ieņēmumu dienēta (VID) reorganizācijas organizēšanu.

Kā portālam «Apollo» norādīja ministrijas Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis, saskaņā ar likuma Par Valsts ieņēmumu dienesta 1. pantu VID ir finanšu ministra padotībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas nodrošina nodokļu maksājumu un nodokļu maksātāju uzskaiti, valsts nodokļu, nodevu un citu valsts noteikto obligāto maksājumu iekasēšanu Latvijas Republikas teritorijā, kā arī iekasē nodokļus, nodevas un citus obligātos maksājumus Eiropas Savienības budžetam, īsteno muitas politiku un kārto muitas lietas.

Tādējādi VID ģenerāldirektoram finanšu ministra rīkojumi ir jāpilda. Finanšu ministrs ir pateicīgs visiem VID darbiniekiem, kas apzinīgi pilda savus pienākumu arī samazinātā finansējuma ietvaros, taču ministrs uzskata, ka VID vadībā ir nepieciešamas būtiskās pārmaiņas, lai VID reorganizācijas rezultātā tiktu nodrošināta efektīvāka nodokļu iekasēšana. Ņemot vērā, ka valstī strauji ir pieaugusi ēnu ekonomika, VID vadībai lielāka vērība ir jāpievērš lielajiem nodokļu maksātājiem, bet mazie uzņēmumi ir jāatslogo no pārmērīgā auditēšanas sloga. Turklāt VID jāveicina apkalpošanas serviss, kas būtu orientēts uz klientu, nodrošinot pilnvērtīgākas konsultācijas nodokļu maksātājiem.

Neskatoties uz to, ka Repše 14. oktobrī, vēlāk, atkārtoti 19. oktobrī bija devis rīkojumu Jakānam nekavējoties veikt visas nepieciešamas likumā noteiktās procesuālās darbības, lai nodrošinātu konkursu izsludināšanu uz VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem, FM rīcībā nav informācijas, ka šis rīkojums ir izpildīts. VID reorganizācijas ietvaros ir jāizsludina divi konkursi – uz VID ģenerāldirektora vietnieka muitas jomā un Muitas pārvaldes direktora amatu, kā arī uz VID ģenerāldirektora vietnieka nodokļu jomā un Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes direktora amatu.

Repše rīkojumā nav rosinājis atcelt rīkojumus par 468 darbinieku pārcelšanu, bet gan par pārvalžu direktoru vai to vietnieku iecelšanu, nesaskaņojot šos lēmumus ar finanšu ministru, uzsver FM.

Repše, pamatojot savu rīcību, norāda: «Cilvēkiem, kas kontrolē finanšu jomu, ir jābūt nevainojamai reputācijai. Ņemot vērā, ka dienesta līdzšinējā personālvadībā ir zināmas nepilnības, turklāt šodien darba tirgū ir daudz kvalificētu speciālistu, kuri palikuši bez darba, mans mērķis ir – izvēlēties labākos kandidātus no maksimāli plaša pretendentu loka un tādējādi uzlabot dienesta darbu.”

Papildus, atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 37. pantam, ministrs lūdza iesniegt VID vadībai paskaidrojumus par lietderības un juridiskajiem apsvērumiem, laika posma no š.g. 15. līdz  19. oktobrim veicot personu iecelšanu VID pārvalžu direktoru vai to vietnieku amatos, kas netika saskaņots ar finanšu ministru.  Līdz 21. oktobrim VID ģenerāldirektoram ir uzdots iesniegt attiecīgos rīkojumus, izpildot ministra uzdevumu.

FM rīcībā nav informācijas, ka finanšu ministra rīkojumus Jakāns ir izpildījis.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu