Jaunā gripa — farmācijas biznesa uzvaras gājiens?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Oktobra vidū «Roche Holding AG», kas ir pasaulē lielākais zāļu, ko izmanto vēža ārstēšanā, ražotājs, paziņojis par 9,7% pieaugumu trešā ceturkšņa ieņēmumos un paaugstinājis zāļu «Tamiflu», ko izmanto tā dēvētās cūku gripas ārstēšanā, pārdošanas apjomu prognozi, vēsta laikraksts «Dienas Bizness», atsaucoties uz «Bloomberg».

Patlaban Latvijas aptiekās «Tamiflu» cena ir aptuveni 22 lati.

Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics «Apollo» sacīja, ka būtībā informācija par šo preparātu vairāk domāta ārstiem, nevis iedzīvotājiem kopumā. Viņš arī norādīja, ka ir atsevišķas cilvēku grupas, piemēram, vēža slimnieki, kam slimošana ar gripu var izraisīt ļoti smagas vai pat letālas sekas. Tādos gadījumos Šics iesaka konsultēties ar ārstējošo ārstu par iespējām lietot šo medikamentu laikā, kad gripas vīruss ir aktīvs un apdraud lielas ļaužu masas.

Viņš arī atgādināja, ka pirmām kārtām jāievēro vispārīgie higiēnas pasākumi. Laba lieta, pēc Šica teiktā, ir dažādi dezinficējoši aerosoli un mitrās salvetes. Informāciju par šiem preparātiem iespējams iegūt aptiekās, pie farmaceitiem. Turklāt tie ir bezrecepšu medikamenti. 

Jautāts, vai vajadzētu vakcinēties pret jauno gripu, Šics uzsvēra, ka tā ir katra cilvēka individuāla izvēle, turklāt kāda skaidrība, vai un kad vakcīnas varētu parādīties Latvijā, varētu būt vien gada beigās. Tāpat Katastrofu medicīnas centra direktors uzsvēra, ka gripas profilaksei noteikti vajadzētu pilnvērtīgi ēst, atpūsties un uzņemt imunitāti stiprinošus vitamīnus — arī ķiplokus, dzērvenes, citronus.

Arī Katastrofu medicīnas centra mājaslapā norādīta informācija par to, kā samazināt inficēšanās risku:

* Rūpīgi mazgājiet rokas (īpaši pēc kontakta ar slimām personām).
* Šķaudot un klepojot, aizklājiet muti un degunu ar vienreizlietojamo kabatas lakatiņu.
* Pēc deguna šņaukšanas kabatas lakatu ievietojiet polietilēna maisā un aiztaisiet vai izmetiet.
* Rūpīgi mazgājiet durvju rokturus un citas virsmas, veiciet telpu mitro uzkopšanu.
* Atsakieties no tuviem un tāliem ceļojumiem.
* Izvairieties no publiskiem pasākumiem.
* Sekojiet, lai bērni ievērotu personīgo higiēnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu