Kā bijušais Krievijas karavīrs kopā ar sievu organizēja sabotāžas operācijas Eiropā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: khodorkovsky_en/ "X

Bijušais Krievijas militārists Nikolajs Šapošņikovs un viņa Kijivā dzimusī sieva Jeļena palīdzēja Krievijas Galvenajai izlūkošanas pārvaldei organizēt sabotāžas Eiropā, vēsta "The Insider".

Šapošņikovi ir Čehijas pilsoņi, kuri uz valsti pārcēlās 90. gadu sākumā. Saskaņā ar publikācijas datiem Jeļenai Šapošņikovai ir pase ar numuru, kas rezervēts Krievijas izlūkdienestu darbiniekiem. Čehijas iestādes tur Šapošņikovus aizdomās par saistību ar sprādzieniem munīcijas noliktavās Vrbeticē 2014. gadā.

Nikolajs trīs gadus karoja Afganistānā. 1989. gadā viņš tika izslēgts no Padomju Savienības Komunistiskās partijas par "atkārtotu benzīna un akumulatoru zādzību no armijas" un pēc tam atvaļināts no dienesta. Neilgi pēc tam atgriezās valstī un lūdza politisko patvērumu, uzrādot savu izslēgšanu no partijas. 1991. gada augustā viņam tika piešķirts politiskais patvērums, un dažus mēnešus vēlāk tādu pašu statusu saņēma arī viņa sieva Jeļena un abi viņu mazie bērni. 1999. gadā pēc vairākiem atteikumiem Nikolajs saņēma Čehijas pilsonību, bet Jeļena 2004. gadā saņēma Čehijas pasi.

2000. gadu sākumā Šapošņikovs ieguva darbu ieroču tirdzniecības uzņēmumā "Imex". Tās vadītājs ir Petrs Bernatiks, bijušais Čehoslovākijas Valsts drošības dienesta "slepenais informators". Publikācijā teikts, ka Šapošņikovs meklēja uzņēmumam jaunus klientus. "Imex" bija noliktavu nomnieks Vrbetica, kur 2014. gada oktobrī notika sprādzieni.

2022. gada maijā čehu izdevums "Respekt" ziņoja, ka pret Nikolaju un Jeļenu Šapošņikoviem ir ierosināta krimināllieta par spiegošanu. Čehijas policija ieguva piekļuvi sarakstei starp Šapošņikoviem un GRU militārās vienības vadītāju ģenerāli Andreju Averjanovu.

"E-pasta vēstuļu saturs bija konfidenciāla informācija par bruņojuma noliktavām, piemēram, militāro aprīkojumu," apgalvoja publikācijas avots.

Izdevums arī norāda, ka 2014. gada 25. aprīlī GRU virsnieks Aleksejs Kapinoss ieradās Salonikos ar diplomātisko pasi. Šapošņikovs viņu nosauca par čehu izmeklētāju "ģimenes draugu". Dienu iepriekš trīs GRU 29155. militārās vienības darbinieki ieradās Bulgārijā, kur notika mēģinājums noindēt vietējo uzņēmēju Jemeļjanu Gebrevu. Pats uzņēmējs izdevumam "The Insider" pastāstīja, ka Šapošņikovs ar viņu iepazinies jau 2012. gadā un "aktīvi uzspiedis komunikāciju".

Saindēšanās brīdī Gebrevs tika uzskatīts par Ukrainas armijas munīcijas piegādātāju. Divi avoti, kas tajā laikā bija iesaistīti ieroču iepirkumos Ukrainā, izdevumam pastāstīja, ka pēc Gebreva saindēšanas Nikolajs Šapošņikovs piedāvājis "Ukrainas valdības pircējiem uzticamu aizvietotāju" Gebrevam. Ukraina neiegādājās munīciju no piedāvātā piegādātāja neapmierinošas preču kvalitātes dēļ.

Saskaņā ar Čehijas policijas sniegto informāciju Jeļena Šapošņikova pa e-pastu ģenerālim Averjanovam sniedza informāciju par turpmāko ieroču pārdošanu, ko viņas vīrs atklāja, strādājot "Imex".

Tiek uzskatīts, ka GRU šo informāciju izmantoja sabotāžas operācijām, ja šīs piegādes kaitētu Krievijas militārajām interesēm. Izmeklētāji uzskata, ka Šapošņikovs vismaz trīs reizes nodrošināja fizisku piekļuvi "Imex" pārvaldītajām glabātavām, lai GRU virsnieki tur varētu uzstādīt tālvadības detonatorus.

Saskaņā ar "The Insider" iegūtajiem ceļošanas un robežu šķērsošanas datiem, Jeļena Šapošņikova "slepeni" ieguva Krievijas pasi, ko izmantojusi, lai divas reizes - 2015. gada decembrī un 2017. gada decembrī - dotos uz Krieviju. "The Insider" apgalvo, ka pirmā ceļojuma laikā viņai tika piešķirts Krievijas varones tituls. Oficiāla apstiprinājuma šai informācijai nav.

Izmeklētājs Hristo Grozevs iepriekš ziņoja, ka arī GRU virsnieki Aleksandrs Miškins un Anatolijs Čepiga saņēma Krievijas varoņa nosaukumu par sprādzieniem noliktavās Čehijā.

Jeļena un Nikolajs Šapošņikovi atteicās ierasties Čehijā uz nopratināšanu, tāpēc ar viņiem sarunājās Grieķijas un Bulgārijas iestāžu pārstāvji. Viņi apgalvoja, ka visi viņu sakari ar GRU locekļiem bijuši "personīgi" vai vadīti "Imex" biznesa interešu dēļ. Pēc viņu teiktā, viņi neesot zinājuši, ka Kapino un Averjanovs ir Krievijas izlūkdienestu darbinieki, un apgalvoja, ka viņi apzināti nav palīdzējuši GRU nevienā no sabotāžas operācijām.

Nikolajs Šapošņikovs nomira 2024. gada februārī. Nāves cēlonis nav zināms, savukārt "The Insider" apgalvo, ka Šapošņikovs esot sācis pārmērīgi lietot alkoholu pēc tam, kad kļuvis par apsūdzēto Čehijas policijas veiktajā izmeklēšanā. Jeļena Šapošņikova dzīvo Grieķijā.

Čehija 2021. gadā apsūdzēja Krievijas Federāciju par 2014. gada 16. oktobrī notikušā sprādziena organizēšanu ieroču noliktavās Čehijas austrumu daļā, kas izraisīja daudzus postījumus un divu vietējo iedzīvotāju nāvi. Tikai pēc sešarpus gadiem Čehijas valdības vadība oficiāli apsūdzēja Krieviju šīs sabotāžas organizēšanā.

Šajā sakarā Prāga izraidīja 18 Krievijas diplomātus, un Krievija, atbildot uz to, pasludināja 20 Čehijas vēstniecības Maskavā darbiniekus par persona non grata. Pēc tam Čehija paziņoja, ka izraida vēl aptuveni 70 Krievijas vēstniecības darbiniekus. Vairākas ES valstis pievienojās Krievijas diplomātu izraidīšanai, solidarizējoties ar Čehiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu