Repše ierosina jaunu disciplinārlietu pret Jakānu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Piektdien finanšu ministrs Einars Repše, konstatējot, ka uz jau esošās disciplinārlietas izmeklēšanas laiku Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atstādinātais ģenerāldirektors Dzintars Jakāns ir atradies darba vietā, ministrs pieņēma lēmumu ierosināt vēl vienu disciplinārlietu pret ierēdni, portālam «Apollo» pavēstīja finanšu ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis.

«Valsts ieņēmumu dienesta atstādinātais ģenerāldirektors apzināti turpina nepildīt ministra lēmumus, tādējādi ignorējot valsts pārvaldē pastāvošo hierarhiju. Šāda ierēdņa patvaļa nodara kaitējumu visai valsts pārvaldei, kā arī grauj dienesta tēlu visu nodokļu maksātāju acīs,» uzsver Repše.

Pamatojoties uz to, ka VID ģenerāldirektors Jakāns uzdotajā laikā apzināti nav izpildījis finanšu ministra rīkojumus, šā gada 22. oktobrī, Repše pret viņu ierosināja disciplinārlietu par pienākumu nepildīšanu, kā arī uz tās izmeklēšanas laiku ir atstādinājis ierēdni no pienākumu pildīšanas. Neskatoties uz to, ka norit disciplinārlietas izmeklēšana, Jakāns nav prasījis atļauju nedz disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai, nedz ministram, bet patvaļīgi vairākkārt ir atradies darbā un savā darba kabinetā ir sniedzis oficiālas intervijas plašsaziņas līdzekļiem.

Atstādināšana no amata paredz pagaidu aizliegumu atstādinātajai personai atrasties darba vietā un veikt amata pienākumus, proti, ierēdnis, pret kuru tiek veikta disciplinārlietas izmeklēšana tiek distancēts no amata izpildes. Tas nozīmē aizliegumu atrasties darba vietā, jo personai atrodoties tajā, pastāv risks ietekmēt izmeklēšanas gaitu vai prettiesiski veikt darba pienākumus, proti, iepazīties ar dienesta rīcībā esošo informāciju, dot rīkojumus un norādījumus darbiniekiem, iespaidot VID lēmumus un tamlīdzīgi.

Vienlaikus disciplinārlieta tika ierosināta arī par Jakāna apzināti novēlotu rīcību, jo tikai šā gada 12. un 15. oktobrī tika izpildīti Finanšu ministrijas 9. septembrī izdotie lēmumi, kas atzina VID vadības lēmumus par VID ierēdņu Vasilija Kivļonoka un Jāņa Laizāna atlaišanu par prettiesiskiem un uzdeva tos atjaunot amatā. Pēc paskaidrojumu saņemšanas no VID vadības tika konstatēts, ka lēmums apzināti tika izpildīts novēloti — vairāk kā mēnesi, kā rezultātā ir radušies papildu materiālie zaudējumi.

Papildu ierosinātās disciplinārlietas ir apvienotas ar jau iepriekš ierosināto disciplinārlietu, un tās izskatīs ar šā gada 6. novembra rīkojumu jau apstiprinātā disciplinārlietas izmeklēšanas komisija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu