«Lattelecom» optiskā tīkla izbūvē investējis jau 10 miljonus latu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

«Lattelecom» sava optiskā tīkla izbūvē investējis jau 10 miljonus latu un vēl tikpat plānots ieguldīt šī gada laikā, tādējādi nodrošinot optisko pieslēgumu un Eiropā ātrāko internetu 60 % Rīgas dzīvokļu un vairāk nekā 100 000 mājokļu lielākajās Latvijas pilsētās.

Līdz 2010. gada beigām plānots optisko pieslēgumu pievilkt 300 000 dzīvokļu visā Latvijā, informē uzņēmumā.

«Šis ir valsts mēroga projekts un viens no lielākajiem infrastruktūras objektiem ne tikai «Lattelecom», bet visā informācijas un komunikāciju tehnoloģiju nozarē. Investīcijas ir apjomīgas un plāni ir ambiciozi, taču esmu pārliecināts, ka vienīgi ieguldījumi inovatīvos projektos ir veiksmes stratēģija,» uzskata «Lattelecom» valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.
 
Arī Latvijas informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa uzsver optiskās infrastruktūras izbūves stratēģisko un valstisko nozīmi. «Šī ir nākotnes tehnoloģija, kuru jau pašlaik izmanto valstis visā pasaulē. Man ir prieks, ka pateicoties Lattelecom, arī Latvija ir to vidū. Attīstīta komunikāciju infrastruktūra paver milzīgas iespējas gan iedzīvotājiem, gan valsts ekonomiskajai izaugsmei. Domāju, ka «Lattelecom» šodien veiktie ieguldījumi optiskajā infrastruktūrā ir liels devums informācijas sabiedrības attīstībā un to mēs novērtēsim ne tikai šodien, bet arī nākotnē,» pauž Bāliņa.

Šobrīd pasaulē ir jau 44 miljoni optiskā interneta lietotāju, visattīstītākās šajā ziņā ir Āzijas valstis un ASV, bet Eiropā optisko internetu lieto 2 miljoni iedzīvotāju.

«Lattelecom» optisko internetu šobrīd reāli lieto 19 000 klientu, bet kopumā patlaban tas pieejams jau vairāk nekā 150 000 mājokļu Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Ventspilī, Salaspilī, Valmierā un Jūrmalā. Aktīva tīkla izbūve šogad turpināsies gan galvaspilsētā, gan arī citās lielākajās Latvijas pilsētās.

«Visā Eiropā šobrīd notiek ļoti enerģiska darbība optisko tīklu izbūvē. Kopš interneta dzimšanas, šīs ir nozīmīgākās pārmaiņas, kas skar šo tehnoloģiju un paceļ virtuālo komunikāciju pilnīgi jaunā līmenī. Arī CNN tikko publicētie dati parāda, ka Latvijā ir ātrāks vidējais tīkla ātrums nekā ASV,» skaidro «Lattelecom» Optisko tehnoloģiju biznesa daļas vadītājs Raivis Mackevičs.

Viņš arī norāda, ka Latvijā, tāpat kā attīstītajās Āzijas valstīs, izvēlētā cenu stratēģija orientēta uz jaunās tehnoloģijas pieeju plašam patērētāju lokam, nevis «premium» klientiem. Norvēģijā optiskais pieslēgums mēnesī, piemēram, maksā 160 eiro, kamēr Latvijā tā cenas ir no 7,9 latiem.

Jāatzīmē, ka Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja lietot Eiropā ātrāko internetu, kāds pieejams privātpersonām – 500 Mb/s, ko spēj nodrošināt «Lattelecom» optiskais pieslēgums.

Savukārt 100 un 200 mb/s jau ir kļuvuši par standartu tirgū un klienti vairs nevēlas samierināties ar lēnu internetu un tā radītājām problēmām, norāda Mackevičs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu