Šlesers izspruks sveikā no soda par dārgā pulksteņa nedeklarēšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Lita Krone

Valsts ieņēmumu dienests (VID) nepiemēros Rīgas vicemēram Aināram Šleseram (LPP/LC) administratīvo sodu par dārgā rokas pulksteņa nedeklarēšanu, jo administratīvai sodīšanai iestājies noilgums, aģentūra LETA uzzināja VID Komunikācijas nodaļā.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par valsts amatpersonas deklarācijas aizpildīšanas un iesniegšanas kārtības neievērošanu vai par nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā paredz piemērot naudas sodu līdz 250 latiem.

VID skaidro, ka šobrīd jau ir pagājuši vairāk nekā divi gadi no pārkāpuma konstatēšanas brīža, proti, 2007.gada deklarācijas iesniegšanas, kurā vērtīgā pulksteņa iegādes darījums nav atspoguļots, taču likums ļauj piemērot administratīvo sodu gada laikā no pārkāpuma izdarīšanas brīža.

VID vienīgi paredzējis aicināt Šleseru precizēt valsts amatpersonas deklarāciju, atspoguļojot tajā minētā pulksteņa iegādi, taču šobrīd tas vēl neesot izdarīts, jo no Finanšu policijas pārvaldes (FPP), kas aprīļa beigās izbeigusi kriminālprocesu saistībā ar minēto rokas pulksteni, Valsts amatpersonu datu administrēšanas pārvalde informāciju vēl neesot saņēmusi.

VID atzīst, ka deklarācijā precizējumi vēl neesot veikti.

LETA jau ziņoja, ka FPP noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ izbeidza šā gada februārī pēc Krimināllikuma (KL) 219.panta otrās daļas uzsākto kriminālprocesu par Šlesera iespējami izdarīto noziedzīgo nodarījumu, nenorādot deklarācijā par 2007.gadu darījumu lielā apmērā.

Laikraksts «Dienas Bizness» iepriekš vēstīja, ka KNAB pabeidzis pārbaudi jautājumā par Šlesera pulksteņa iegādi un konstatējis, ka politiķis vairāk nekā 50 minimālās mēnešalgas vērtā pulksteņa iegādes darījumu tiešām nav deklarējis.

Viņš 2007.gada amatpersonas deklarācijā šo darījumu nav norādījis, lai gan pulksteņa cena pārsniegusi likumā noteikto slieksni - 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas. Saskaņā ar likumu šādi darījumi valsts amatpersonām ir jāatspoguļo deklarācijā, norādot darījumu un tā puses.

«Dienas Bizness» citēja KNAB atzinumu, kurā secināts: Šlesers, aizpildot 2007.gada valsts amatpersonas deklarācijas par 2007.gadu Publicējamās daļas astoto sadaļu un Nepublicējamās daļas piekto sadaļu, nav norādījis informāciju par veikto darījumu, tas ir, pulksteņa iegādi, lielā apmērā.

Tādējādi Šlesers saskaņā ar KNAB atzinumu nav ievērojis Ministru kabineta 2002.gada 22.oktobra noteikumus. KNAB pārbaudē konstatējis pazīmes, kas liecina, ka Šlesers nav ievērojis arī likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā noteikto.

Tā dēvētā Šlesera pulksteņa lieta aizsākās 2009.gada 9.oktobrī, kad viņš uz Latvijas Televīzijas raidījumu «100.panta preses klubs» ieradās ar iespaidīgu rokaspulksteni, kas dažu metru attālumā lika to novērtēt kā «Breguet» markas zelta pulksteni ar turbijona mehānismu, kura vērtība ir vismaz 30 000 latu.

Šlesers televīzijas raidījumā pauda neizpratni par to, kāpēc gan šāds iegādes darījums viņam būtu jāuzrāda oficiālajā deklarācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu