Diplomātijai varētu būt maza ietekme uz nepakļāvīgo Ziemeļkoreju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Diplomātiskajiem pūliņiem sodīt Ziemeļkoreju par Dienvidkorejas karakuģa nogremdēšanu varētu būt maza ietekme uz režīmu, kuram ir vienaldzīga ārpasaule un pašam sava tauta,» svētdien britu raidsabiedrībai BBC teica ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

Ziemeļkorejas nepakļāvīgā nostāja radījusi dilemmu pasaules lielvalstīm, kuras cenšas rast efektīvus pasākumus pret Phenjanas gandrīz vai militārajām darbībām, intervijā BBC teica Geitss.

Pēc viņa teiktā, «kamēr režīmam ir vienalga, ko par to domā ārpasaule, kamēr tam ir vienaldzīga pašam savas tautas labklājība, jūs neko daudz nevarat izdarīt, ja vien, atklāti runājot, jūs neesat gatavs kādā brīdī izmantot militāro spēku. «Un to neviens negrib darīt.» «Neviens nevēlas izraisīt Ziemeļkorejas sabrukumu vai vēl vienu karu pussalā,» viņš teica. «Kā kontaktēties ar režīmu, kuram ir vienalga, kas ar to notiek?»

Norādot uz režīma neprognozējamo dabu, Geitss teica, ka Ziemeļkorejas motīvi Dienvidkorejas kuģa nogremdēšanā joprojām nav skaidri, un pieminēja turpmāko «provokāciju» iespēju.

«Jābrīnās, ko viņi domāja, un vai vēl ir gaidāmas citas provokācijas,» viņš teica.

Geitss runāja Singapūrā notiekošā Šangri-La drošības foruma ietvaros un solīja pilnu atbalstu Seulai, kā arī aicināja uz starptautiskām darbībām, lai sauktu pie atbildības Phenjanu par torpēdu uzbrukumu kuģim «Cheonan», kurā gāja bojā 46 dienvidkorejiešu jūrnieki.

Taču intervijā BBC viņš izteicās pesimistiski par iespēju izdarīt spiedienu uz Ziemeļkoreju, aprakstot komunistiskā režīma izturēšanās modeli.

Pēc viņa teiktā, Ziemeļkoreja bieži pārsteidz savu ciešāko sabiedroto Ķīnu ar agresijas aktiem, un nevajadzētu pārvērtēt Pekinas ietekmi uz Ziemeļkoreju. «Man nav nekādu šaubu, ka Ķīnas ietekme uz Ziemeļkoreju ir lielāka nekā jebkurai citai valstij, taču tā nebūt nav kontrole,» viņš teica. «Un to, manuprāt, ilustrē tas, cik bieži Ziemeļkorejas režīms pārsteidz Ķīnu.»

Spriedze pussalā palielinājās pēc tam, kad starptautiskā izmeklēšanas komisija pagājušajā mēnesī secināja, ka kuģi «Cheonan» nogremdējusi Ziemeļkorejas raidīta torpēda, kas izraisīja tirdzniecības sankcijas no Dienvidkorejas puses un kara draudus no komunistiskās Ziemeļkorejas.

Savā sestdienas runā Singapūrā Geitss teica, ka ASV administrācija izskata «papildu pasākumus» pret Ziemeļkoreju līdz ar ASV diplomātiju un plānotajām militārajām mācībām kopā ar Dienvidkoreju. Tomēr viņš nekonkretizēja, kādi varētu būt šie jaunie pasākumi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu