Miķelsona un Meļko labklājība īpaši vairojusies pēdējos gados

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas energoapgādes kompānijas «Latvenergo» bijušā valdes priekšsēdētāja Kārļa Miķelsona un bijušā valdes locekļa Aigara Meļko labklājība īpaši vairojusies pēdējos gados, ceturtdien raksta laikraksts «Diena».

Abas bijušās un šobrīd aizdomās par nelikumīgām darbībām apcietinātās amatpersonas ik mēnesi saņēmušas pieklājīgu algu - vairākus desmitus tūkstošus latu. Abu labklājība īpaši vairojusies pēdējos gados - tieši laikā, kuru min Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, turot abus aizdomās par naudas atmazgāšanu, kukuļņemšanu un dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Bijušais «Latvenergo» šefs atļāvies nopirkt divus ekskluzīvas markas «Jaguar» auto, savukārt Meļko vājība ir mākslas priekšmeti, liecina abu bijušo amatpersonu Valsts ieņēmumu dienestā (VID) sniegtās deklarācijas.

Tiesa, kā secinājusi «Diena», ne visus darījumus, kas skar tieši nekustamo īpašumu, abas bijušās Latvenergo augstās amatpersonas ir uzrādījušas savās deklarācijās. Ir īpašumi, kas mīklaini parādās un ne mazāk noslēpumaini pazūd no aizdomās turēto deklarācijām. Proti, tajās nav norādīts, kā amatpersonas pie īpašumiem tikušas vai no tiem atbrīvojušās.

Zeme Viesturu pagastā bija vienīgais nekustamais īpašums, kas Miķelsonam piederēja 2001.gadā. Nākamajā gadā, iztērējot 21 140 latu, Latvenergo šefs kopā ar meitu Lindu nopirka īpašumu «Jāriņi» Engures pagastā. Dzīvokli Rīgas centrā viņš nomāja, arī 2003.gadā, kad pirmo reizi Miķelsona deklarācijā parādās parādsaistības - 150 000 eiro apmērā (ap 100 000 latu). 2004.gadā par dzīvokli parādās līzinga līgums. Nākamajā gadā Miķelsons kļuva par dzīvokļa īpašnieku, lai gan sadaļā par darījumiem uzrādīta vien auto pārdošana par 10 000 latiem. Kopīpašums ar meitu 2007.gada deklarācijā vairs neparādās, un nav arī norādīts, uz kāda darījuma pamata un kam par labu viņš ir atbrīvojies no šī īpašuma. Nav arī skaidrs, kā Miķelsons ticis pie nekustamā īpašuma Igaunijā, no kura pārdošanas viņš 2007.gadā nopelnīja nedaudz vairāk nekā 400 000 latu, raksta «Diena».

Līdzīgas neskaidrības ar kopīpašumu manāmas arī Meļko deklarācijā - 2006.gada augustā, stājoties amatā aptuveni pēc pusgada prombūtnes no «Latvenergo», viņš savā deklarācijā vairs nenorādīja māju - kopīpašumu ar sievu - Garkalnes novadā, kas parādījās iepriekšējo gadu deklarācijās. No īpašuma 2006.gada «atbrīvojās» arī trešais «Latvenergo» skandālā apcietinātais - privātpersona un konsultāciju biznesā iesaistītais Andrejs Livanovičs, norakstot māju Mārupē uz sievas vārda un vienlaikus noslēdzot laulības līgumu par visas mantas šķirtību, vēsta laikraksts.

2002.gadā un dažus gadus pēc tam Meļko un Miķelsona vienīgais ienākumu avots ir alga - pirmais gadā nopelna nedaudz virs 70 000 latu, bet «Latvenergo» šefs par vairākiem tūkstošiem vairāk. Abu alga pa gadiem nedaudz svārstījusies, bet 2009.gadā tā sarukusi teju uz pusi, 2001.gadā Miķelsonam bija iepriekšējā gada izlaiduma auto «Honda Acord», ko 2004. gadā nomaina ar jaunāku auto. Vairākus gadus pēc kārtas skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumi svārstās 50-60 tūkstošu latu robežās, bet 2003.gadā tiek uzrādītas ievērojamas parādsaistības.

«Diena» vēsta, ka Miķelsona labklājība ievērojami pieauga 2007.gadā, kad viņš pārdeva savu īpašumu Igaunijā. Tanī gadā viņa īpašumā nonāca 2007.gada «Jaguar» markas auto, 2009.gadā viņš nopirka 1958.gada «Jaguar» markas auto. Parādsaistības 2007.gadā saruka vairāk nekā 30 reižu - līdz nepilniem 4000 latiem. Pirmo reizi viņa deklarācijā parādījās aizdevumi - vairāku desmitu tūkstošu apmērā -, kas ar katru nākamo gadu pieauga. 2009. gadā Miķelsons ziedoja vairāk nekā 4000 latu Piņķu baznīcas ērģeļu restaurācijai, 1500 latu - gruzīnu grupas «The Sin» un Valta Pūces kopprojekta albumam «Es arī».

Meļko ir vienaldzīgs pret auto - tās viņa deklarācijā neparādās. Viņš vairākus tūkstošus 2002.gadā tērējis televizoram ar audiosistēmu, masāžas vannai, kam viņš pāris tūkstošu atlicinājis arī nākamajā gadā. 2004.gadā kā nozīmīgākais parādās rokassprādzes pirkums par pāris tūkstošiem latu. 2006. gadā Meļko dažus tūkstošus tērē mākslas priekšmetiem, kam tēriņi pieaug 2007.gadā. Ar šo gadu viņa materiālā situācija pakāpeniski uzlabojas. Līdztekus algai viņš gūst arī citus ienākumus - pāris desmitus tūkstošu peļņu no ieguldījumiem vērstpapīros. Viņš arī atgūst pāris desmitu tūkstošu parādu, kura došana gan iepriekš nevienā deklarācijā nebija manāma. Viņa parādsaistības, kas iepriekš svārstījās dažu desmitu tūkstošu latu apmērā, sarūk, bet 2008.gada to saskaņā ar deklarāciju Meļko vairs nebija. 2009. gadā viņam ir bezskaidras un skaidras naudas uzkrājumi vairāk nekā 100 000 latu apmērā. Tanī gadā viņš arī nopērk apgaismes sistēmu par teju pieciem tūkstošiem latu un teju tikpat daudz ir uzdāvinājis.

«Diena» secina, ka abu amatpersonu labklājības periods saistās ar «Latvenergo» TEC 2 rekonstrukciju, kurā uzņēmums tērējis milzu līdzekļus.

Jau vēstīts, ka saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām laika posmā no 2006.gada līdz 2010.gada jūnijam Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šogad 14.jūnijā sāka kriminālprocesu par noziedzīgajiem nodarījumiem, kas saistīti ar dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kukuļņemšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, ko izdarījusi organizēta grupa. Kriminālprocesa ietvaros 15. un 16.jūnijā tika aizturētas astoņas personas, no tām piecas strādāja valsts uzņēmumos «Latvenergo» un «Sadales tīkls».

KNAB vaino «Latvenergo» amatpersonas un privātuzņēmumu pārstāvjus vairāk nekā 1,13 miljonu eiro (794,2 tūkstošu latu) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā.

«Latvenergo» ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. «Latvenergo» koncernā ietilpst «Latvenergo» un pieci meitasuzņēmumi - «Augstsprieguma tīkls», «Sadales tīkls», «Latvenergo Kaubandus», «Latvenergo Prekyba» un «Liepājas enerģija».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu