Miķelsona dzīvesbiedre vērsīsies ECT

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

«Latvenergo» līdzšinējā prezidenta Kārļa Miķelsona advokāts Egons Rusanovs Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijai ir iesniedzis sūdzības papildus pamatojumu par Miķelsona apcietināšanas nelikumību, portālu «Apollo» informēja Miķelsona dzīvesbiedre Laila Miķelsone.

Tikmēr pati Miķelsona dzīvesbiedre nolēmusi vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Sūdzības papildpamatojumā uzsvērts, ka tiesas lēmums par drošības līdzekļa – apcietinājuma piemērošanu ir nelikumīgs, jo neatbilst ne vien Latvijas tiesību normām, bet arī Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijai.

Pieļauto cilvēktiesību pārkāpumu smagums ir pamats tam, lai nepamatoti apsūdzētais savu cilvēktiesību aizstāvībai, vērstos ne vien nacionālajās, bet arī Eiropas tiesu instancēs. Procesa gaitā ne vien nav pienācīgi izvērtēti līdz šim pieļautie tiesību aktu pārkāpumi, bet arī ir rupji pārkāpti tādi starptautiski vispārpieņemti tiesību principi, kā nevainīguma prezumpcija un sacīkstes princips.

Tāpat Miķelsona aizstāvis uzsvēris, ka tiesiskās un demokrātiskās valstīs vispāratzīts fakts ir tas, ka aizdomas par kādas personas iespējamu noziedzīgu nodarījumu neatceļ viņa pamattiesības, tajā skaitā tiesības uz brīvību.
 
Turklāt brīvības atņemšana var būt vienīgi galējais līdzeklis, kurš var tikt piemērots tikai izņēmuma gadījumos, kad visi citi piespiedu līdzekļi nespēj nodrošināt valsts intereses kriminālprocesā. Miķelsona apcietināšanas gadījumā tiesību normām atbilstoša un kompetenta izvērtēšana nav notikusi, uzskata aizstāvji.

«Uzskatu, ka nav nekāda pamata manam vīram piemērot tik radikālus drošības līdzekļus, pamatojot nepieciešamību cita starpā ar iespējamu jaunu noziegumu izdarīšanu. Ikviens viņa solis ir viegli pamanāms un kontrolējams. Kārlis ir sabiedrībā pazīstams un respektēts cilvēks. Tāpēc neapšaubāmu sašutumu manī raisa tas veids, kā ar represīvu institūciju palīdzību un pretlikumīgām metodēm vienā mirklī var sagraut reputāciju,  var cilvēku vienkārši un bez pamatota iemesla apcietināt un noturēt nebrīvē turpat trīs nedēļas. Uzskatu, ka tas ir mans pienākums kā Latvija pilsonei panākt, lai šādas pretlikumīgas  darbības nevarētu turpmāk tikt īstenotas ne vien pret man tuviem cilvēkiem, bet arī pret ikvienu citu Latvijas iedzīvotāju. Tāpēc es uzskatu par savu pienākumu darīt visu, lai šis jautājums tiktu skatīts arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā neatkarīgi, kāds būs rītdienas tiesas sēdes rezultāts. Mani neinteresē materiālas kompensācijas. Man ir svarīgi, lai tiktu atzīts, ka apcietināšana bija nepamatota un nelikumīga,» norāda Miķelsona dzīvesbiedre.
 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu