Arestēti Miķelsonam un Meļko meitai agrāk piederējušie īpašumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūguma uzlikts arests diviem īpašumiem, ko no apcietinātā bijušā «Latvenergo» prezidenta Kārļa Miķelsona un viņa vietnieka Aigara Meļko meitas savulaik nopirka ar trešo šajā lietā apcietināto Andreju Livanoviču saistītas firmas, liecina zemesgrāmatā pieejamā informācija, vēsta laikraksts «Diena».

Kā LETA jau ziņoja, Igaunijas kompānijai «Isengar OU» piederošā SIA «AGZ», kuru vada Livanovičs, 2007.gada augustā no Meļko meitas Kristiānas par 230 000 latu nopirka 90 kvadrātmetru lielu divstāvu īpašumu rindu māju projektā Upesciema ielā, Berģos, par ko divus gadus iepriekš K.Meļko bija samaksājusi 45 000 latu.

Savukārt no Miķelsona «Isengar» 2007.gada septembrī par 571 200 eiro (401 440 latiem) nopirka daļu no īpašuma «Jāsiņi» Engures novada Abragciemā - 0,952 hektārus zemes pie jūras ar dzīvojamo māju un četrām palīgceltnēm. Miķelsons to 2002.gadā bija iegādājies par 21 140 latiem.

Aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies noskaidrot, kādi vēl īpašumi arestēti tā dēvētajā «Latvenergo» amatpersonu kriminālprocesā. Kā norādīja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, par atsevišķām kriminālprocesuālām darbībām birojs nekādu informāciju nesniedz.

KNAB bijušo «Latvenergo» šefu Miķelsonu, viņa vietnieku Meļko un Livanoviču tur aizdomās par naudas atmazgāšanu, «izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem».

Pati kompānija «Isengar» nesniedz nekādus komentārus par darījumiem ar Miķelsonu un Meļko meitu un to, kā izmanto īpašumus.

Nodokļu konsultantu un investīciju firmas «Kermon» amatpersona Argos Krahts, kurš joprojām ir arī «Isengar» valdes loceklis, biznesa portālam «Nozare.lv» sākotnēji telefonsarunā kā pamatojumu savai klusēšanai minēja iemeslu: «Tas ir jūtīgs jautājums.«

Viņš lūdza visus jautājumus nosūtīt uz e-pastu, taču vairāk nekā divu nedēļu laikā uz tiem neatbildēja. Kad biznesa portāls «Nozare.lv» atkārtoti sazinājās ar Krahtu, viņš norādīja, ka atbildes uz jautājumiem netiks sniegtas un nekādi komentāri ne no «Kermon», ne «Isengar» puses nav gaidāmi.

Igaunijas firmai pārdotais zemes gabals Abragciemā ietilpst vienā īpašumā ar Miķelsona meitai Lindai Štrausei joprojām piederošu zemi. Viņa aģentūrai LETA sacīja, ka nezina, kā Igaunijas firma izmanto šo īpašumu.

Štrause aģentūrai LETA skaidroja, ka pārdotā īpašuma daļa atrodas jūras krastā, šim zemesgabalam ir 100 metru robeža ar liedagu, savukārt viņas zemesgabalā ir meža jaunaudze, un tas atrodas divu kilometru attālumā no otra zemesgabala, prom no jūras.

«Abiem zemesgabaliem bija un ir noteikta lietošanas kārtība. Tā kā nekustamajā īpašumā ietilpstošo zemesgabalu lietošana notiek patstāvīgi, manā rīcībā nav informācijas, kādiem mērķiem nekustamajā īpašumā ietilpstošo otru zemesgabalu izmanto «Isengar»,» norādīja Štrause, atbildot uz aģentūras LETA jautājumu par igauņu firmas darbību īpašumā.

Ar Meļko meitu aģentūrai LETA līdz šim nav izdevies sazināties.

Eiropas Biznesa reģistra informācija liecina, ka kompāniju «Isengar» ir dibinājis «Kermon» grupas uzņēmums «Kermon Invest», kuras valdē arī darbojas Krahts. Savukārt pašai «Isengar» pilnībā pieder Latvijā reģistrētā SIA «AGZ», kuru vada Lavinovičs.

Tāpat «Kermon Invest» kopā ar Livanovičam piederošo konsultāciju firmu SIA «Energy Consulting» Igaunijā ir reģistrējušas vēl vienu kompāniju - «Kenmore OU». Šīs kompānijas vienīgais valdes loceklis ir Livanovičs.

«Energy Consulting» 2007.gada pārskats liecina, ka «Kenmore» iegādāta par 501 486 latiem. Tajā pat gadā «Energy Consulting» citai savai meitasfirmai - SIA «Diogenus» - aizdevusi 583 327 eiro (410 000 latu).

Tieši 2007.gadā «Energy Consulting» guva rekordpeļņu - 1,81 miljonu latu, kas esot bijusi iespējama, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem.

«Energy Consulting» darbojās kā Šveices uzņēmuma «AF Colenco» aģents. «AF Colenco» ir «Latvenergo» īstenotā vairāku simtu miljonu latu vērtā Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projekta konsultants. Šveices uzņēmums projektā darbojas kopš tā pirmsākumiem pirms sešiem gadiem. «AF Colenco» filiāle Latvijā reģistrēta Livanoviču ģimenes privātmājā Mārupē.

Kriminālprocesu KNAB ierosinājis par «Latvenergo» amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, kad Livanovičam pilnībā piederošā «Energy Consulting», pēc aģentūras LETA aprēķiniem, kopumā nopelnīja teju trīs miljonus latu.

«AF Colenco» pārstāvis biznesa portālam «Nozare.lv» noliedza uzņēmuma saistību ar «Latvenergo» amatpersonu lietu. Kompānija neesot iesaistīta nekādās nelikumīgās darbībās vai neatļautu maksājumu veikšanā.

Kā ziņots, Livanovičs bijis arī Miķelsona un Meļko biznesa partneris kompānijā «Innovia», liecina «Firmas.lv» informācija. Miķelsonam un Meļko pieder katram pa 33,75% SIA «Innovia» daļu. Livanovičam līdz pat pagājušā gada augustam piederēja 5% daļu, un viņš bijis šī uzņēmuma valdes priekšsēdētājs. Livanovičs bija viens no «Innovia» dibinātājiem 2006.gada maijā, Meļko iesaistījies mēnesi vēlāk, bet Miķelsons - 2008.gadā.

No 2006.gada novembra līdz pagājušā gada novembrim Livanovičs bija arī Daugavpilī reģistrētā uzņēmuma SIA «Būvenergoserviss» valdes loceklis. KNAB sākotnēji aizturēja arī «Būvenergoservisa» vienīgo īpašnieku un valdes priekšsēdētāju Mihailu Paladiju, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā ziņots, KNAB saistībā ar «Latvenergo» amatpersonu iespējamajām pretlikumīgajām darbībām aizturēja astoņus cilvēkus - piecus uzņēmuma darbiniekus un trīs privātpersonas. Apcietināti Miķelsons, Meļko un Livanovičs, bet pārējiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Visu trīs aizdomās turamo advokāti informējuši, ka viņu klienti izvirzītās apsūdzības uzskata par nepamatotām un sevi par vainīgiem neatzīst.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu