«Lattelecom» lūdz Saeimai vērtēt riskus TV saturam no «Baltkom» un «Izzi» apvienošanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Gadījumā, ja Konkurences padome atļaus «Izzi» un «Baltkom» apvienošanos, uzņēmuma kopējā tirgus daļa maksas televīzijas pakalpojumu tirgū divkārt pārsniegs jaunajā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto slieksni par dominējošā stāvokļa iestāšanos, portālam «Apollo» pavēstīja «Lattelecom» Komunikācijas daļas projektu vadītāja Līga Bite.

Mākslīgi izveidots dominējošs stāvoklis ne tikai ļauj ietekmēt klientus – televīzijas skatītājus, bet arī iegūt arvien lielāku ietekmi tirgus attiecībās ar programmu veidotājiem.

Tādēļ, lai vērstu uzmanību faktam, ka maksas televīzijas tirgū varētu izveidoties monopols ar neskaidriem īpašniekiem, kas apdraud ne tikai konkurences situāciju, bet potenciāli var atstāt sekas arī uz televīzijā pārraidāmo saturu, «Lattelecom» ir vērsies pie Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Nacionālās drošības komisijas, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas, kā arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes ar aicinājumu šo jautājumu izskatīt kādā no atbildīgo komisiju sēdēm, pieaicinot nozares ekspertus.

Ceturtdien šo jautājumu skatīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kas apņēmās tam sekot līdzi.

Uz jautājumu, vai viņa neuzskata, ka, izveidojoties tik lielam uzņēmumam, būs apdraudēts maksas televīziju saturs, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene (JL) portālam «Apollo» atzina, ka par to visprātīgāk būtu spriest pēc tam, kad Konkurences padome sniegs savu redzējumu šajā lietā.

«Konkurences padome šo lietu izmeklēs, noteiks iespējamos draudus, ja tādi ir,» piebilda Circene. Viņa sacīja, ka padomes redzējums varētu kļūt zināms nākamās nedēļas otrajā pusē.

«Pieņemot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu deputāti īpaši pievērsās jautājumam par to, kā ierobežot monopolu un dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, tādēļ šobrīd, kad dienaskārtībā ir jautājums par divu lielu televīzijas operatoru iespējamo apvienošanos, pie šīs tēmas ir jāatgriežas atkal un jāizvērtē ne tikai konkurences aspekts, bet arī potenciālie draudi elektronisko plašsaziņas līdzekļu normālai attīstībai un  sabiedriskajā telpā pieejamajai informācijai,» norāda «Lattelecom» Biznesa atbalsta nodaļas vadītājs Toms Meisītis.

Šobrīd likumā kā dominējošā stāvokļa slieksnis minēti 35% tirgus daļas, taču saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem un tirgus izpētes kompānijas «GfK CR Baltic» 2010.gada jūnijā veikto pētījumu, kopējā SIA «Izzi» un SIA «Baltkom TV SIA» tirgus daļa maksas televīzijas pakalpojumu tirgū Latvijā varētu pārsniegt 40%, bet Rīgā, kur maksas televīzijas pakalpojumus lieto absolūti lielākā daļa iedzīvotāju, šī tirgus daļa varētu pat pārsniegt 77%.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu