Nobela Miera prēmiju iegūst ķīniešu disidents Liu Sjaobo

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Šī gada Nobela Miera prēmiju ieguvis ieslodzītais ķīniešu rakstnieks un tiesību aktīvists Liu Sjaobo, piektdien paziņoja Norvēģijas Nobela komiteja.

Šādi godināta Liu «ilgā un nevardarbīgā cīņa par cilvēktiesībām Ķīnā», savā paziņojumā norāda komitejas direktors Torbjorns Jaglands. «Norvēģijas Nobela komiteja ilgi uzskatījusi, ka pastāv cieša saikne starp cilvēktiesībām un mieru.»

Tā ir pirmā reize, kad šī prestižā prēmija pasniegta ķīnietim.

54 gadus vecais aktīvists šobrīd atrodas ieslodzījumā par dalību petīcijas «Harta 08» izveidē, kurā izteikts aicinājums uz vērienīgām politiskajām reformām Ķīnā, tostarp, attiecībā uz pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību.

Tikmēr Nobela institūta direktors Geirs Lundestads iepriekš atklāja, ka no Pekinas saņemti brīdinājumi attiecībā uz Liu izvirzīšanu apbalvojumam. Ķīnas ārlietu ministra vietnieks Fu Jins jūnijā brīdinājis, ka abu valstu attiecības varētu pasliktināties, ja prēmija tiks piešķirta Liu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu