ZZS nav īsti apmierināta arī ar sešu ministru amatu piedāvājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Daļa Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvju nav īsti apmierināta arī ar sešu ministru amatu piedāvājumu Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) topošajā valdībā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kāds no ZZS pārstāvjiem aģentūrai LETA norādīja, ka sarunās panāktā vienošanās par veselības ministra amata iegūšanu esot nepietiekama, jo ZZS izrādījusi vēlmi iegūt kādu no tā dēvētajām spēka ministrijām - Aizsardzības, Iekšlietu vai Tieslietu.

To vietā iegūta «problēmu» ministrija, tādēļ ZZS valdē, kurā jāapstiprina koalīcijas sarunās panāktā vienošanās, vēl paredzamas asas diskusijas, un kāds varētu balsot pret. Tāpēc esot vēl pāragri runāt par iespējamajiem ZZS ministru amata kandidātiem.

Kā aģentūrai LETA iepriekš atzina ZZS valdes loceklis Viesturs Silenieks, pēc «Vienotības» izteiktā piedāvājuma ZZS tiktu smagās, grūtās un nepopulārās ministrijas, savukārt «Vienotībai» - ietekmīgās, reprezentablās un populārās.

ZZS līderis Augusts Brigmanis gan šodien žurnālistiem sacīja, ka ZZS esot gatava uzņemties atbildību par visām piedāvātajam ministrijām, un noliedza, ka ZZS būtu bijusi neapmierināta ar «Vienotības» piedāvājumu uzņemties tikai smago un nepopulāro ministriju vadību.

Brigmanis uzsvēra, ka ZZS šādi ministrijas nedalot un tā esot «tikai plašsaziņas līdzekļu interpretācija».

Jaunās koalīcijas topošajā valdībā, ko veidos «Vienotība» un ZZS, ZZS tiks atvēlētas sešas, bet «Vienotības» pārziņā būs septiņas ministrijas, šodien pēc abu partiju pārstāvju tikšanās sacīja topošās valdības iespējamais vadītājs Dombrovskis.

Ja Valsts prezidents Valdis Zatlers kā premjera amata kandidātu nominēs Dombrovski, ZZS jaunajā valdībā iegūs zemkopības, apvienotās vides un reģionālās attīstības, izglītības un zinātnes, labklājības, satiksmes un veselības ministra amatus.

Savukārt «Vienotībai» būs finanšu, ārlietu, ekonomikas, aizsardzības, kultūras, iekšlietu un tieslietu ministra amati.

«Vienotība» iegūs arī Saeimas priekšsēdētāja amatu, kuru varētu ieņemt partijas «Jaunais laiks» līdere Solvita Āboltiņa. Par pārējiem Saeimas prezidija locekļiem un komisiju vadītājiem sarunas vēl turpinoties.

Pagaidām visi ministru amata kandidāti netiek nosaukti, lai gan ir zināms, ka apvienoto Vides un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt pašreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), bet Zemkopības ministriju turpinās vadīt Jānis Dūklavs (ZZS).

Gan Dombrovskis, gan ZZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka visi ministru amata kandidāti tiks nosaukti tuvākajās dienās.

Dombrovskis paziņoja, ka «Vienotības» izvirzīto ministru amata kandidātus plānots apstiprināt rīt, 28.oktobrī, paredzētajā apvienības valdes sēdē un tad arī tas tikšot publiskots. Dombrovskis atzina, ka lielā mērā iespējamie kandidāti esot skaidri, bet pagaidām visus neminēs.

Dombrovskis atzina, ka iespējamais finanšu ministra amata kandidāts ir Andris Vilks (PS).

Iepriekš, pēc neoficiālas informācijas, ZZS tika piedāvāti tikai pieci ministru amati - zemkopības, satiksmes, izglītības, labklājības un apvienotās Vides un reģionālās attīstības ministrijas vadība. Tas varētu nozīmēt, ka šodienas sarunu gaitā ZZS tikusi arī pie veselības ministra amata.

Kā viens no satiksmes ministra amata kandidātiem minēts pašreizējais labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), taču netiek izslēgts, ka viņš varētu arī turpināt vadīt Labklājības ministriju. Izskanējusi informācija, ka izglītības ministra amatam varētu tikt virzīta Ventspils Augsto tehnoloģiju parka vadītāja un viena no Latvijas labākajām šahistēm Dana Reizniece, kura gan pagaidām nav paudusi lielu gatavību ieņemt šo amatu.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka patlaban «Vienotībai» vēl nav noformulēta viedokļa tikai par diviem ministru amata kandidātiem.

Esot panākta vienošanās, ka ārlietu ministra amatam «Vienotība» varētu virzīt «Pilsoniskās savienības» līderi Ģirtu Valdi Kristovski, bet aizsardzības ministra amatam - bijušo ārlietu ministru Arti Pabriku (SCP). Uz tieslietu ministra amatu pretendēs Aigars Štokenbergs (SCP), finanšu ministra amatam virzīs bijušo «SEB bankas» ekonomistu Vilku, bet ekonomikas ministra amatam - jau esošo ministru Arti Kamparu (JL).

Kā viena no reālākajām iekšlietu ministra posteņa pretendentēm joprojām tiek minēta esošā ministre Linda Mūrniece (JL), tomēr lēmums vēl nav pieņemts, jo sabiedrībā nav nepārprotama atbalsta viņas kandidatūrai.

Savukārt uz kultūras ministra posteni pretendējot esošais ministrs Ints Dālderis (JL), tomēr patlaban izvirzīta vēl viena iespējamā kandidatūra - Sarmīte Ēlerte (PS).

Kā ziņots, «Vienotība» un ZZS jau iepriekš vienojās, ka tiks likvidēta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija, kuras galvenās funkcijas pārņems Vides ministrija. Līdz ar to paliek tikai 13 ministrijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu