Skrundas zivju dīķos sāks ziemeļu gulbju gredzenošanu (1)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/brian.gratwicke

Jau ceturtdien, 15.jūlijā, Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dimitrijs Boiko dosies uz Skrundu, kur pašlaik uzturas ap 50 ziemeļu gulbji (Cygnus cygnus). Pirms septiņiem gadiem šeit pirmo reizi Latvijā diviem ziemeļu gulbjiem tika uzlikti kakla gredzeni, TVNET informē Latvijas Dabas muzejā.

Vasaras ekspedīcijas D. Boiko organizē jau no 2003. gada. Tieši šajā laikā gulbji maina spalvas un apmēram mēnesi zaudē lidspēju, tāpēc tiem vieglāk piekļūt. Skrundas zivju dīķos no 2003. līdz 2009. gadam ir apgredzenoti 85 šādi pieaugušo īpatņu spalvmetēji, savukārt Latvijā - ap 630 ziemeļu gulbji. No tā var secināt, ka septītā daļa no Latvijā apgredzenotajiem ziemeļu gulbjiem ir iezīmēti tieši Skrundas zivju dīķos. Tie novēroti Igaunijā, Somijā, Dānijā, Vācijā, Polijā, Lietuvā, kā arī daļa no šeit apgredzenotajiem gulbjiem vēlāk kā ligzdotāji tiek redzēti Saldus, Kuldīgas, Liepājas un Limbažu rajonā.

Savukārt Skrundas dīķos manīti ziemeļu gulbji, kuri tikuši apgredzenoti Polijā, Vācijā un Lietuvā. D. Boiko divas vasaras Skrundas dīķos arī novērojis Polijā apgredzenotos divus ziemeļu gulbjus kā mazuļus. Tas liecina par Skrundas dīķiem kā svarīgu ligzdošanas un uzturēšanās vietu ne vien Latvijas, bet arī citu valstu ziemeļu gulbjiem.

Balstoties uz novērojumiem, jāsecina, ka šī ir vienīgā vieta Baltijas valstīs, kur visos gadalaikos var sastapt apgredzenotus ziemeļu gulbjus.

Putnu gredzenošanas mērķis ir izzināt to migrācijas ceļus, ziemošanas vietas un putnu uzticību savai šķilšanās, spalvumaiņas vai ligzdošanas vietai. Šo ķeršanu atbalsta zivsaimniecība SIA "Skrunda".

Nākamā gulbju gredzenošanas ekspedīcija Kurzemē notiks no 25. līdz 30. jūlijam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu