Eksperts: kad nonicina pozitīvo seksualitāti, tās vietā nāk pedofilija, nekrofilija, vardarbība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: fakelvis, CC licence

«Izspiežot pieļaujamu seksualitāti, šī vieta paliek tukša. Tās vietā nāk pedofilija, nekrofilija, vardarbība,» norāda psihoterapeits – seksologs Artūrs Šulcs, skaidrojot pēdējo nedēļu laikā Latvijas iedzīvotājus šokējušos izvarošanas un vardarbības gadījumus -  [s:35870], [s:35871], kā arī [s:35872]

«Šī vardarbība saistīta ar to, ka sabiedrība spiež laukā pozitīvo pieaugušo cilvēku seksualitāti. Kontracepcijas un abortu, seksuālo minoritāšu nonicināšana, tam visam ir sekas,» norāda Šulcs.

Runājot par vardarbības un pedofilijas gadījumiem pret bērniem, seksologs skaidro, ka liela problēma ir arī negribētie bērni. «Ja bērns ir mīlēts, tad neviens neiedomāsies tādu bērnu aiztikt. Ja bērns ir negribēts, viņš tiek pamests, mātei vienalga, pie kāda vīrieša šo bērnu atstāj. Līdz ar to kontracepcija un aborti ir tāpēc, lai mēs varētu radīt gribētu sabiedrību,» viņš norāda.

Komentējot krīzes saistību ar šīm vardarbības izpausmēm, Šulcs skaidro, ka krīze, protams, rada pastiprinātu spriedzi, «negācijas lien ārā, taču tās turpat arī bijušas, tikai labāk paslēptas». Viņš arī norāda, ka vardarbība ir pastāvējusi vienmēr, un kādreiz tas tika darīts tādā pašā intensitātē, taču šobrīd, globalizācijas laikmetā, cilvēki vairs neklusē.

«Ja mācītājs bērnus ir izmantojis, tad tagad, pēc divdesmit gadiem, viņi stāsta, kas notika bērnībā. Šobrīd to vairs nevar noslēpt,» viņš saka.

Arī psihoterapeite Aina Poiša atzīst, ka šobrīd mediji sākuši vairāk pievērst uzmanību sociālām lietām. «Visos laikos bijušas perversijas, bet tagad visi saprot, ka par to ir jārunā, lai uzlabotu situāciju,» - tā psihoterapeite. «Mēs esam šokā, vieglāk būtu dzīvot ar domu, ka pie mums nekas tāds nenotiek,» viņa atzīst.

Poiša piekrīt, ka krīzes iespaidā vardarbības gadījumi var saasināties, jo krīze apšauba cilvēka pamatvajadzību stabilitāti - cilvēki zaudē darbu, ticību.

«Mūsu valstī visi jūtās juridiski sasaistīti. Cilvēks ir nepieskaitāms, viņu atbrīvo no soda un atbildības, tomēr neviens viņam nestaigā aiz muguras un nekontrolē. Tad viņš izdara to, ko izdara, un tā sekas jūtamas kādam pavisam nevainīgam cilvēkam,» saka Poiša.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu