Lāču puikas Mikus un Puika tiks pārvesti uz Ķekavu (66)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Izvērtējot visas iespējas, iesaistītie dienesti par optimālāko Līgatnes dabas taku lāču situācijas risinājumu atzinuši, ka lāču puikas Mikus un Puika tiks pārvesti uz Ķekavas novadā esošo dzīvnieku patversmi «Mežavairogi», teikts Gaujas nacionālā parka mājaslapā publicētajā informācijā.

Līgatnes lāčus izvietos īslaicīgi

Pirms lēmuma pieņemšanas atbildīgie dienesti - Līgatnes dabas takas, Dabas aizsardzības pārvalde, Pārtikas un veterinārais dienests, Rīgas Zooloģiskais dārzs - klātienē apsekoja dzīvnieku patversmi «Mežavairogi» un pārliecinājās par patversmes lāču mītnes drošību un piemērotību, lai tur īslaicīgi izvietotu Līgatnes lāčus.

Gaujas nacionālā parka fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Pavloviča pauž prieku, ka visiem kopā ir izdevies rast risinājumu, lai lāču puikas varētu palikt tepat Latvijā.

Pagaidām tiek plānots, ka lāči varētu uzturēties «Mežvairogos» līdz tiks veikti visi darbi, lai nodrošinātu viņiem piemērotus apstākļus Līgatnes dabas takās.

Līgatnes dabas takas ir slēgtas

Tomēr Līgatnes dabas takas ir slēgtas un cilvēki tiek aicināti nedoties uz dabas takām, lai netraucētu komplicētos darbus un neapdraudētu savu drošību.

Jau ziņots, ka 29.aprīlī dabas parkā nolaidās NBS helikopters un tā apkalpe veica izpētes darbus, kā vislabāk palīdzēt iespējamai lāču pārvietošanai. Pēc tam ar helikoptera palīdzību pie gravā izvietotās lāču mājas tika novietoti jau iepriekš uz parku no Rīgas Zooloģiskā dārza atvestie konteineri.

Lai lāčus droši varētu pārvietot, jāpaveic daudz - konteineri vēl jāuzstāda, tostarp veicot arī metināšanas darbus. Pašlaik ir sākts darbs pie konteineru uzstādīšanas.

Tā kā darāmā vēl bija daudz, tad skaidri nebija zināms, kā un kad lāči tiks pārvietoti.

Uz jautājumu, kāpēc lāču pārvadāšanai būtu nepieciešams izmantot helikopteru, nevis tos pārvest, piemēram, ar kravas automašīnu, Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā skaidroja, ka būri, kuros paredzēts pārvietot lāčus, parka teritorijā jānovieto gravā, no kuras tos ar automašīnu nevarētu izvest, tādēļ jāizmanto gaisa transports.

Lāči mēģina izkļūt brīvībā

Kā ziņots, Līgatnes dabas parka lāču voljerā patlaban izveidojusies sarežģīta situācija - palikuši bez lācenes Mades, lāči Mikus un Puika mēģina izmantot voljera slikto stāvokli, atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. Pagājušās nedēļas beigās šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi. Pēc pāris dienām tika pieņemts lēmums Madi nošaut, jo citu risinājumu neesot bijis.

Komentāri (66)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu