Kā veselīgi zaudēt svaru. Speciālista ieteikumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

[s:36141]  

Tievējot svarīgi panākt reālu tauku masas samazināšanos.
Nereti tievētājiem rodas jautājums, kādēļ svara zaudēšanas gaitā vērojamas tik lielas atšķirības– vienam svars zūd ātri, citam pavisam lēni. Ja vienā un tajā pašā laika periodā viens tievētgribētājs atbrīvojas no 2-3 kilogramiem, cits – no 400 gramiem, bet vēl citam svars ilgāku laiku stāv uz vietas vai pat mazliet nāk atpakaļ, tas tikai lieku reizi apliecina individuālas pieejas nepieciešamību katram notievētgribētājam un katra organisma īpatnībām. Pirms gada nogales  svētkiem un ballēm, kurā katrs vēlas labi izskatīties, klīnika Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce aktualizē vairākas ar veselīgu tievēšanu saistītas patiesības:

Svēršanās uz svariem nav vienīgā metode, kā novērtēt optimālus tievēšanas rezultātus
«Svara samazinājums, protams, liecina par noteiktiem procesiem organismā, bet ne vienmēr mēs to varam attiecināt tieši uz liekās tauku masas samazinājumu, kas tiek nosportota, nodejota vai noēsta», atzīst Inga Pūce. Viņasprāt, lai gan visbiežāk tievētāju sasniegtos rezultātus mēra ar svariem, reālai tauku masas samazināšanās noteikšanai ieteicams izmantot papildu metodes – ķermeņa apkārtmēra mērīšanu centimetros, kalipermetriju tauku krokas biezuma noteikšanai zem lāpstiņas un bioelektriskās pretestības analīzi, kas mēra elektriskās plūsmas pretestību taukaudos attiecībā pret citiem organisma audiem. Inga Pūce uzskata, ka svēršanās uz svariem patiesībā liecina tikai par gravitācijas spēku, kas pievelk priekšmetu pie zemes un ko mēra kilogramos.

Fiziskās aktivitātes vairāk aktivizē vielmaiņu nekā dedzina taukus
Viens no spēcīgākajiem stereotipiem ir pieņēmums, ka fiziskās aktivitātes izteikti «dedzina tauciņus», lai gan patiesībā tās vairāk aktivizē vielmaiņu nekā tauku sadegšanu. Inga Pūce neslēpj, ka pats galvenais tievēšanas iemesls ir nevis fizisko aktivitāšu intensitāte, bet uzņemtās pārtikas daudzums attiecībā pret patērēto enerģiju. Tādēļ, ja cilvēks daudz sporto, un turpina arī daudz ēst, viņa svars nemazināsies.

Princips: jo mazāk ēdīšu, jo straujāk samazināšu svaru nav tas labākais
Daudzi uzskata: jo mazāk ēdīšu, jo straujāk samazināšu svaru. Inga Pūce atzīst, ka tā arī ir, tikai jautājums - uz kā rēķina. Pirmais, kas likšot samazināties kopējam svaram, būšot pastiprinātā organisma atūdeņošanās, jo nodrošināt vielmaiņu ir energoietilpīgs process, kas nevar notikt pie diētas ar ļoti zemu kaloriju skaitu. Inga Pūce atklāj, ka ūdens ir smags, tāpēc, organismam atūdeņojoties, svara zudums mēdz būt liels, bet vizuālais efekts - minimāls, jo tiek it kā «izbērtas smiltis no kabatām». «Lai taukaudi sadegtu un neatgrieztos, organismam visu laiku nepieciešams neliels enerģētiskais deficīts, citādi šīs «izdzīvošanai» veidotās rezerves netiek aiztiktas, bet, ja noteikumi tiek ievēroti, tad mīnus 1 kg uz taukaudu samazinājuma rēķina dod mīnus 1 cm apkārtmērā un reāli pamanāmu slaiduma efektu, jo taukaudi ir apjomīgi», neslēpj Inga Pūce.

Lēna, bet pastāvīga tievēšana ļauj sasniegtos rezultātus saglabāt ilgtermiņā
Tievējot ātri rezultāti iegūstami uz izteikta kaloriju deficīta un pastiprinātas šķidruma izvadīšanas rēķina.  Tas ir raksturīgi arī tiem, kuriem ir ļoti liels ķermeņa svars, kad ir izteikta šķidruma aizture organismā. «Ja tievējot cilvēks spēj organismam nodrošināt nelielu enerģētisko deficītu, pastāv lielāka iespēja, ka rezultāts saglabāsies ilgtermiņā, jo tādējādi līdz minimumam tiks samazināts risks uzkrāt svaru atpakaļ, kas notiek pie straujām diētām», uzskata klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce. Viņasprāt organisms ir komplicēta sistēma, tam ir arī atmiņa, un vielmaiņai ir izveidojies savs ritms, ko nevar izmainīt ne dienas, ne nedēļas laikā. Pie ilgnoturīga rezultāta var nonākt tikai ilgtermiņā.

tievēšanas principiem un programmu

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu