Cēsu parka dīķis melno gulbju pilns

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cesis.lv

Cēsīs, Maija parkā mītošajam melno gulbju pārim Zigfrīdam un Odīlijai Jāņu naktī izšķīlušies seši mazuļi. Patlaban dīķī peld jau desmit melnie gulbji.

Jau Jāņu dienā, sekojot vecākiem, gulbīši patstāvīgi peldēja un priecēja parka apmeklētājus. Gulbīšu kopēji un barotāji lēš, ka no Jāņiem līdz Pēteriem gulbju mazuļi jau būs apēduši ap kilogramu biezpiena, tikpat prosas un kaudzi zaļumusalātus, virzu, maurlociņus.

"Ņipri un spēcīgi. Tiešām prieks skatīties. Pie tiem eju trīs reizes dienā. Mazie ir ēdelīgi. Ļoti gādīgi un atbildīgi ir vecie gulbji. Visu ēdamo, ko mazajiem salieku uz šķīvja, tie paņem knābjos un liek tuvāk mazajiem. Kumosu pēc kumosa. Protams, daļiņa no porcijas noslīkst dīķī, bet mazajiem ir pilni vēderi. Katru dienu gulbēnus redzu, bet jau tagad liekas, ka tiešām aug," priecīgi stāstīja zemnieku saimniecības "Kliģeni" darbiniece Dzintra Arāja, kurai tagad klāt daudz jaunu rūpju.

Gulbēnus cenšas barot ar labāko, kas ir

"Salātus ņemu no sava dārza. Gribas gulbēniem iedot pašu labāko. Salāti nekādu mēslojumu pat pa gabalu nav redzējuši. Arī virzu plēšu savā dārziņā. Tas labi. Viss būs izravēts," smējās Dzintra, sakot, ka prieks putnēnus aprūpēt, jo nav daudz cilvēku, kuriem dzīvē ļautas rūpes par tik dižciltīgiem un skaistiem putniem. Jāatgādina, ka Zigfrīds un Odīlija ir vienīgais publiski apskatāmais melno gulbju pāris Latvijā, kurš ļāvis maziem un lieliem iepazīties ar savu dzimtu vairākās paaudzēs.

Pa Maija parka dīķi peld apmēram desmit mēnešus vecie melnie pusaudži un tagad seši mazuļi, kuriem galvenais jūlija uzdevums ir tikt pie skaistām spalvām. Ne tikai skaistuma, bet arī veselības dēļ.

Šīgada mazuļi spēcīgāki par pērnajiem

"Šie cālēni ir nesalīdzināmi spēcīgāki par pērnajiem. Spēcīgāki, možāki, peld. Tas ir labi maziem putnēniem," sprieda veterinārārsts Andris Lankovskis, kurš pāris dienas pēc putnēnu izšķilšanās bija ieradies novērtēt to veselības stāvokli.

"Apstrādājām spārniņus. Tas jāizdara pirmo trīs dienu laikā pēc izšķilšanās. Viens spārniņš putnēniem ir īsāks, lai neaizlido. Un apspalvojums kopumā ir ļoti labs. Tas maziem putnēniem svarīgi," sprieda pieredzējis vetārsts Andris Lankovskis no Siguldas un piebilda, ka visas bažas par putnēnu dzīvotspēju, veselību, organisma izturību, būs garām apmēram pēc mēneša, kad cālēnu pūku būs nomainījusi spožu spalvu kārta.

"Jau teicu, ka šie mazuļi izskatās ļoti ņipri. Nedomāju, ka būtu jāprognozē kaut kas slikts," tā veterinārārsts un piebilda, ka jau pēc trim mēnešiem jaunputni ir spējīgi dzīvot pat ārpus bara bez vecā gulbju pāra uzraudzības.

Melno gulbju pāris Cēsis mīt jau sesto sezonu

Jāatgādina, ka melno gulbju pāris Cēsīs mīt jau sesto sezonu, bet pirmo reizi gulbēnus izperējis vasaras sākumā. Iepriekšējos gadus Odīlija perēja rudenī, tiek pieņemts, ka neatbilstošie laika apstākļi un neierastā vide putniem, kas nākuši no Portugāles, bija par iemeslu neveiksmēm. 2008.gada rudenī no piecām perētām olām izšķīlās tikai viens gulbēns, kurš neizdzīvoja. Pērn no pieciem mazuļiem izdzīvoja divi.

Cēsīs jau runā, ka pilsētai, kura lepojas ar senatni, kultūras un mākslas pasauli, dota iespēja būt melno gulbju lolotājai un dāvinātājai. Iespējams, tā arī vajadzēs rīkoties. Speciālisti norāda, kamēr putnēni mazi, tikmēr Maija parka dīķis ir gana liels, bet, kad melnie skaistuļi būs pusaudži, tad viens dīķis visiem līdzināsies peļķei.

"Varu jau ieteikt melnos gulbjus pārvietot uz otru dīķi Pils parkā. Tur putniem būtu ļoti labi. Taču zinu, ka šo dīķi tik labi nevar pieskatīt, un diemžēl ne visiem cilvēkiem mūsdienās ir labi nodomi," sacīja veterinārais ārsts Andris Lankovskis, kurš pārliecināts, ja Cēsis izdomās kādu no gulbēniem atdāvināt sadraudzības pilsētām, tad pēc trim mēnešiem mazajiem droši būs jurģi.

Putnēni jau pieraduši pie cilvēku kņadas parkā

Vēl putnu pazinējs stāsta, ka melno gulbju pāris ir pieradis pie cilvēku kņadas parkā, bet lieku stresu gulbju ģimenei nevajag radīt. Tāpēc ir mīļš ieteikumsputnus nebarot un netramdīt.

"Zigfrīdam jau ir grūti tikt galā ar kuplās ģimenes uzpasēšanu. Tas triec prom visus kovārņus, lielos bērnus. Mani klāt bērniem nelaiž, bet arī neuzbrūk. Svešam viņu bariņā līst būtu pat bīstami, jo gulbja knābiens nav nekas patīkams," tā gulbju barotāja Dzintra.

Cēsnieki un pilsētas viesi var gulbīšus apskatīt katru dienu. Diennakts gaišajā laikā mazie pat neslēpjas ne ligzdā, ne zem mammas spārniem. Uz gulēšanu gulbēni pošas pēc septiņiem vakarā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu