Latvijas mežos mitinās bruņurupuči, iguānas un krokodili (39)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Katru gadu siltajos pavasara un vasaras mēnešos Latvijā savvaļā atrod eksotiskas, Latvijas dabai neraksturīgas dzīvnieku sugas - bruņurupučus, iguānas, krokodilus un pat pitonu, TVNET uzzināja Dabas aizsardzības pārvaldē.

Tā, piemēram, šogad maija vidū Liepājas pusē dabā bez saimnieka atrasts kārtējais bruņurupucis. Savukārt Rīgā zālienā noķerta divus gadus veca klaiņojoša iguāna, bet Ādažu poligonā atrasts vairākus metrus garš pitons. Pirms dažiem gadiem Olainē tika noķerts krokodils, Daugavpilī – piranja.

Tāpēc Dabas aizsardzības pārvalde aicina ar atbildību izturēties pret saviem mājas mīluļiem un Latvijas dabu, jo svešās rāpuļu, abinieku, zivju vai citas sugas, kas tiek turētas kā mājdzīvnieki, nokļūstot Latvijas dabā, var kļūt invazīvas un radīt draudus vietējai faunai. Tā kā šīm sugām nav dabisko ienaidnieku jaunapgūtajā teritorijā, tās ātri izplatās un nereti izskauž no biotopiem ierastās sugas. Turklāt līdz ar eksotisko dzīvnieku nonākšanu Latvijas faunā var nonākt arī dažādas to pārnēsātas infekcijas, kas varētu radīt bīstamību vietējām sugām.

Pārvalde norāda: ja eksotiskais dzīvnieks apnicis, nekādā gadījumā to nevajadzētu izlaist vietējā upītē vai mežmalā, bet nogādāt zoodārzā vai sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

 

Komentāri (39)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu