Kā svētkos nepārēsties

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

Svētku laikā, kas gada nogalē ieilgst teju divu nedēļu garumā, kad ar prieku sēžamies pie mielasta galda gan darba kolektīva pasākumā, gan ģimenes vakariņās, gan radu un draugu apciemojumu reizēs, nevajadzētu aizrauties ar pārmērībām ne ēšanas, ne dzeršanas ziņā. Ziemassvētku un gadu mijas svinēšana, kas sola jaukus brīžus, dažreiz pārvēršas cīņā par nepārēšanos. Daudziem tā liekas kā neiespējamā misijā, jo galdi lūzt no pārpilnības.

Klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce aicina atcerēties, ka viss, ko būsiet apēduši,  zudumā neies, pat ja dosiet sev solījumu – rīt sākšu jaunu skaistu dzīvi. Dabā pastāv enerģijas nezūdamības likums, un, ja apēstais netiks iztērēts, tas noteikti uzkrāsies.

Lai izvairītos no pārēšanās, Inga Pūce iesaka ieguldīt resursus – idejas, enerģiju, līdzekļus - ne tikai gastronomiskās izklaidēs, jo gars baro miesu, ne otrādi. Ir daudz iespēju, kā svētku dienās nesēdēt tikai pie galda – tās var būt pastaigas pa sniegotu mežu vai vietām pilsētā, kuras ikdienā nesanāk aplūkot, tās var būt rotaļas kopā ar bērniem, slēpošanas trases vai slidotavas apmeklējums, arī dejas vai peldēšana baseinā. Fiziskās aktivitātes ne tikai nāks par labu veselībai, neļaujot ieslīgt nepārtrauktās ēšanas un dzeršanas režīmā, bet veicinās ģimenes kopības izjūtu un palīdzēs atbrīvoties no stresa, kas uzkrājies, steidzot izdarīt visus gada nogales darbus un pošoties svētkiem.

Premium Medical gastroenteroloģe Ilze Pļaviņa svētku galdus, kādus ierasts klāt – ar pupām, zirņiem, cepešiem, karbonādēm, pīrāgiem, alkoholu utt. nodēvēja  par podagriskiem, t.i., tādiem, kas veicina urīnskābes sāļu uzkrāšanos organismā un to izgulsnēšanos locītavās un citur. Aicinot izbaudīt gardus ēdienus, jo labs ēdiens taču ir viena no dzīves baudām, neliegt sev kādu glāzi šampanieša, būt saviesīgam un kopā ar visiem izbaudīt saimnieču sagatavotos labumus, nevis sēdēt nīgram, jo neko nedrīkst ēst, atgādina – svētku ēdienam ir jāpaliek svētku ēdienam, ikdienā cilvēkiem nepieciešams pavisam  vienkāršs ēdiens. „Protams, no pārēšanās un pārmērīga alkohola lietošanas tomēr jāatturas. Hronisku gremošanas un aknu slimību pacientiem mērenība un zināma atturība nāks tikai par labu un svētku prieku tikai vairos”, uzsver Ilze Pļaviņa.

Ja nu tomēr arī šoreiz apņemšanās pie svētku galda nepārēsties ir beigusies ar fiasko, vērā ņemams ir abu speciālistu – Ingas Pūces un Ilzes Pļaviņas ieteikums: visu var labot, ja dara to ar prātu, pamazām. Piemēram, nākamajā dienā cenšoties ēst vieglākus ēdienus, palielinot dārzeņu ( līdz 500 g) un izdzertā šķidruma daudzumu ( līdz 2 litri). Nekādā ziņā pēc pārēšanās nevajadzētu badoties, jo izteikts kaloriju deficīts, kas seko pēc pārēšanās, liek organismam strādāt izdzīvošanas režīmā, kas cilvēkus ar noslieci uz lieko svaru noved pie nenovēršama svara pieauguma. 

veselīgas tievēšanas programma

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu