KNAB veic kratīšanu arī laikraksta «Neatkarīgā» izdevēja birojā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki šodien veic kratīšanu laikraksta «Neatkarīgā» izdevēja SIA «Mediju nams» birojā, žurnālistiem apstiprināja «Mediju nama» vadītājs Armands Puče.

Puče stāstīja, ka KNAB darbinieki ieradušies pēc jau sagatavotajiem dokumentiem - šogad ar Rīgas brīvostas pārvaldi slēgtajiem reklāmas līgumiem.

KNAB darbinieki ieradušies aptuveni plkst.12 un vaicājuši pēc konkrētām lietām, izpildot savus pienākumus. «Viņi paņēma līgumu, ko esam noslēguši ar Rīgas brīvostas pārvaldi, kas kopumā ir trīs lappuses. Viņi nepateica konkrēti, kādēļ ieradušies tikai šodien, un man nav ne jausmas, kas viņiem liekas aizdomīgi,» sacīja Puče.

«Mediju nama» vadītājs arī uzsvēra, ka izdevniecības nama darbību tas šodien nekādā mērā nav ietekmējis.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā esošo dokumentu kopijas liecina, ka, pēc KNAB domām, bijušais Rīgas vicemērs un 10.Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (PLL), gatavojoties parlamenta vēlēšanām, pieprasījis aviokompānijas «airBaltic» vadītājam Bertoltam Flikam veikt pretlikumīgas darbības ar «airBaltic» vai Rīgas reklamēšanas biroja «Live Riga» finanšu līdzekļiem Šlesera un partijas LPP/LC popularizēšanai medijos.

Šlesers esot pieprasījis Flikam slēgt fiktīvus līgumus par «airBaltic» pakalpojumu reklamēšanu vai Rīgas pilsētas tēla popularizēšanu ar vairākiem masu medijiem, taču faktiski medijiem pārskaitītā nauda esot bijusi domāta politiķu reklamēšanai. KNAB uzskata, ka Fliks ļaunprātīgi izmantojis savu ieņemamo amatu un dienesta stāvokli un izpildījis Šlesera norādījumus - «airBaltic» vārdā noslēdzis fiktīvus līgumus par reklāmas izvietošanu ar masu mediju īpašnieku uzņēmumiem un pārskaitījis tiem vismaz 100 000 latu.

«airBaltic» savukārt uzsver, ka kompānijas slēgtie līgumi par reklāmas pakalpojumiem ir reāli un atbilstoši aviokompānijas biznesa interesēm, par ko esot varējis pārliecināties Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) savā vakar veiktajā kratīšanā. Pēc Rīgas domes deputātu pieprasījuma Rīgas Tūrisma attīstības biroja «Live Riga» darījumi jau tikuši pārbaudīti arī iepriekš, pārliecinoties, ka tie atbilst biroja mērķiem un dibinātāju interesēm, skaidro lidsabiedrībā. «airBaltic» esot slēdzis reklāmas līgumus ar medijiem teju 30 valstīs, tai skaitā arī Latvijā.

Savukārt, lai nodrošinātu partijas biedra Andra Amerika iecelšanu Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā, Šlesers esot vērsies pie Ventspils mēra Aivara Lemberga pēc atbalsta no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvja Rīgas brīvostas valdē Viestura Silenieka, uzskata KNAB. 2010.gada oktobra sākumā tikusi panākta vienošanās, ka pēc tam, kad Šlesers būs atkāpies no Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amata, Silenieks valdes sēdē balsos par Amerika iecelšanu šajā amatā. Par to pretī Šleseram bijis jānodrošina, lai Rīgas brīvosta noslēgtu līgumu ar «Mediju namu» par brīvostas reklāmas izvietošanu «Mediju namam» piederošajos preses izdevumos, uzskata izmeklētāji.

«Šādus līgumus par reklāmas pakalpojumiem ar Rīgas brīvostas pārvaldi esam slēguši jau vairāk nekā desmit gadu garumā. Nekādi īpaši noteikumi tur nav noteikti, un nevienā no līgumiem netika minētas nekādas fiksētās summas. Ārkārtīgi skumji, ka visas šīs procesuālās darbības, skaļās ažiotāžas par kratīšanām netiek pavadītas ar kādu oficiālu vēstuli, kurā KNAB lūgtu mums informāciju par sadarbību, lai varētu šķetināt šo lietu. Mani izbrīna šāda informācija, uz kā balstās KNAB, bet pie mums ne «Mediju namā», ne arī pie kāda no valdes locekļiem nav veiktas nekādas kratīšanas. Esmu sagatavojis nepieciešamos papīrus, kas varētu noderēt KNAB, un patiesībā gaidu, kad pie mums kāds atbrauks,» biznesa portālam «Nozare.lv» iepriekš klāstīja Puče.

Viņš arī norāda, ka pērn kopējā sadarbības summa ar Rīgas brīvostas pārvalsti bijusi 9000 latu apmērā, ko «Mediju nams» ir gatavs pierādīt pēc uzņēmuma grāmatvedības datiem. Nākamā Rīgas brīvostas pārvaldes reklāma ir paredzēta nākamnedēļ, 31.maijā.

«Tās ir normālas summas par reklāmu, kas tagad tā arī maksā. Un šis nav tas dāsnākais reklāmdevējs. Vēl jo vairāk - viņi šo summu negarantē. Kad Rīgas brīvostas pārvaldei ir kāda reklāma, tā tiek publicēta, un par to tiek attiecīgi samaksāts. Mēs pat nevaram viņus piespiest to darīt. Un līgumu abas puses var lauzt likumā noteiktajā kārtībā. Brīnos, ka izmeklēšanas galvenais priekšmets te stāv un nevienam tas nav vajadzīgs,» iepriekš sacīja Puče.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu