Jauni noteikumi ģimnāzijas statusa piešķiršanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Lai saistībā ar kopējo skolēnu skaita samazināšanos netiktu apdraudēta ģimnāziju un valsts ģimnāziju darbība, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz mainīt kritērijus attiecībā uz skolēnu skaitu ģimnāziju un valsts ģimnāziju 10.-12.klasē.

Skolēnu skaits valstī pēdējos sešos gados ir samazinājies par 25% un tuvākajos gados prognozējams būtisks skolēnu skaita samazinājums tieši vidējās izglītības pakāpē - par 30-35%. Jau 2010./2011.mācību gadā 7 no 24 valsts ģimnāzijām (tajā skaitā pat republikas pilsētās) nespēja izpildīt valsts ģimnāzijas statusa kritēriju attiecībā uz skolēnu skaitu 10.-12.klasēs - ne mazāk par 350 skolēniem republikas pilsētā un ne mazāk par 200 skolēniem administratīvajā teritorijā.

Grozījumi MK noteikumos nosaka, ka uz valsts ģimnāzijas statusu var pretendēt izglītības iestāde, kuras 10. līdz 12.klasē mācās ne mazāk par 250 skolēniem republikas pilsētā un ne mazāk par 150 skolēniem citā administratīvajā teritorijā. Kritērijs attiecībā uz izglītības kvalitāti netiek mainīts - iepriekšējos divos mācību gados ne mazāk kā 75 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējums centralizētajos eksāmenos nevar būt bijis zemāks par C līmeni.

Līdzīgas izmaiņas veiktas arī attiecībā uz ģimnāzijām – grozījumi nosaka, ka uz ģimnāzijas statusu var pretendēt izglītības iestāde, kuras 10.-12.klasē mācās ne mazāk par 180 skolēniem republikas pilsētā (pašreizējā prasība – 200 skolēnu) un ne mazāk par 120 skolēniem citā administratīvajā teritorijā (šobrīd – 150 skolēnu). Lai paaugstinātu prasības iegūtās izglītības kvalitātei, noteikts, ka ģimnāzijās ne mazāk kā 60 procentiem skolēnu mācību sasniegumu novērtējumam centralizētajos eksāmenos jābūt vismaz C līmenī. Šobrīd ģimnāzijām šāda prasība netiek izvirzīta.

Lai valsts ģimnāziju tīkls vienmērīgi pārklātu visu valsts teritoriju, IZM atbalsta valsts ģimnāziju skaita palielināšanos līdz 2013.gadam līdz apmēram 30 valsts ģimnāzijām visos valsts reģionos. Šobrīd Latvijā ir 24 valsts ģimnāzijas.


 


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu