Japānas zemestrīce nodarīja kaitējumu īpašumiem 210 miljardu dolāru apmērā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Japānas 11.marta zemestrīce un cunami izpostīja ēkas un infrastruktūru aptuveni 210 miljardu dolāru (102,69 miljardi latu) apmērā, neskaitot zaudējumus, ko radīja Fukušimas kodolkatastrofa, piektdien paziņoja Japānas valdība.

No kabineta kancelejas lēstajiem 16,9 triljoniem jenu (103 miljardi latu) izslēdzamas arī citas izmaksas, piemēram, kompensācijas katastrofā cietušajiem un evakuētajiem.

Šajā skaitlī iekļauti strukturālie bojājumi Daiiči atomelektrostacijas ēkai Fukušimā un citiem kodolobjektiem, taču ne izmaksas, ko radīja radiācijas noplūde un tās ietekme uz lauksaimniecību, zvejniecību un tūrismu.

Plašā seismiskā katastrofa, kas izpostīja Japānas ziemeļaustrumus un kurā gāja bojā vai bez vēsts pazuda gandrīz 23 000 cilvēku, sagrāva mājas, veikalus, biroju ēkas un rūpnīcas aptuveni 10,4 triljonu jenu vērtībā, norādīts kabineta aplēsēs.

Bojājumi ūdens, gāzes, elektroenerģijas piegādes un komunikāciju tīkliem nodarīti 1,3 triljonu jenu apmērā, teikts aplēsē, kas balstās uz katastrofas skarto provinču un valdības ministriju datiem.

Aptuveni 5,2 triljonu jenu kaitējums nodarīts citai izpostītajai infrastruktūrai - upju krastiem, ceļiem, ostām un kanalizācijas sistēmai, kā arī lauksaimniecības, mežsaimniecības un zvejniecības sektoriem.

Kopējais kaitējums tālu pārsniedz zaudējumus 9,6 triljonu jenu apmērā, ko nodarīja 1995.gada lielā Hanšinas zemestrīce, kas izpostīja ostas pilsētu Kobi valsts rietumos un prasīja vairāk nekā 6400 cilvēku dzīvību.

Japānas premjerministrs Naoto Kans nākamās nedēļas sākumā plāno iecelt jaunu valsts ministru, kurš būs atbildīgs par katastrofas skarto reģionu atjaunošanu, teica viņa pārstāvis, kabineta galvenais sekretārs Jukio Edano.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu