Japānas pilsoņus uztrauc radioaktīva augsne

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

No cunami cietušās Fukušimas atomelektrostacijas 60 kilometrus attālā pilsētā radiācijas līmenis augsnē pārsniedz to, kas lika pārcelt cilvēkus pēc Černobiļas katastrofas, otrdien pavēstīja pilsoņu grupas.

Viņi paskaidroja, ka pētījums, kas veikts četrās vietās Fukušimas pilsētā - ārpus evakuēšanās zonas robežām - uzrādīja paaugstinātu cēzija līmeni visos augsnes paraugos. Tas pārsniedz Japānā oficiāli atļauto līmeni - 10 000 bekerelu uz kilogramu.

Augstākais rādītājs bija 46 540 bekereli uz kilogramu, savukārt pārējie rādītāji bija starp 16 290 un 19 220 bekereliem uz kilogramu.

Pilsoņu grupas - «Fukušimas Bērnu glābšanas no radiācijas tīkls» un piecas citas nevalstiskās organizācijas - ir aicinājušas evakuēt bērnus un grūtnieces no pilsētas.

Augstākais rādītājs 290 000 cilvēku apdzīvotajā pilsētā ievērojami pārsniedz līmeni, kas lika veikt obligātu evakuāciju pēc 1986.gadā notikušās Černobiļas katastrofas Ukrainā, piebilda pilsoņu grupu pārstāvji.

Pētījumu pēc pilsoņu grupu lūguma 26.jūnijā veica Kobes universitātes radiācijas eksperts, profesors Tomoja Jamauči.

«Augsnes piesārņojums izplatās pilsētā,» paziņojumā sacīja Jamauči. «Bērni rotaļājas ar zemi, tātad viņi rotaļājas ar augsta radiācijas līmeņa vielām. Evakuācija ir jāveic pēc iespējas ātrāk.»

No piekrastē esošās Fukušimas Daiiči atomelektrostacijas radiācija izplūst kopš 11.martā notikušās zemestrīces un cunami, kas bojāja tās dzesēšanas iekārtas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu